Egyedül ügyelő János Kórház: az államtitkár szerint nincs rendszerhiba, a sajtó hangulatkeltő

Egyedül ügyelő János Kórház: az államtitkár szerint nincs rendszerhiba, a sajtó hangulatkeltő

Takács Péter (Fotó: Magyar Orvosi Kamara/Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy felháborodást váltott ki a Szent János Kórház egy gyermeksebészének posztja, miszerint vasárnap délután egyedül kellett ellátniuk a gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeletet Észak- és Közép-Magyarország területén. Kőnig Róbert szerint több mint 160 gyereket láttak el 24 óra alatt, a dolgukat pedig nehezítette, hogy egyes szülők türelmetlenül viselkedtek az orvosokkal – erre az esetre reagált most Takács Péter egészségügyi államtitkár közösségi oldalán, amit a hvg.hu vett észre.

Takács arról írt, Budapesten minden nap 2 nagy gyerektrauma-ellátó ügyel, hetente 3 ügyelet jut mindegyikre, ennek előzménye, hogy tavaly a gyerektrauma szakma javaslatára alakították át a rendszert, addig 3 centrum volt minden nap, de heti 5 ügyelettel. – Ezekből az egyik néhány órára kiesett az ellátásból informatikai hiba miatt, ezért pár óráig a János Kórház vasárnap egyedül maradt a központi régióra. Ez nyilván terhet jelent, de hasonló a világon bárhol előfordul. A szülők ilyenkor feszültek és van, aki az ellátó személyzeten tölti ki a frusztrációját, amit adott esetben az orvos nehezebben kezel. Itt is ez történt. Egy teljesen civil kollégának kicsit sok volt, és kirakott egy posztot, amiben hangot adott annak, hogy egy vis maior helyzet miatt ne az egészségügyi dolgozókon vezesse le senki a feszültséget – értelmezte Kőnig Róbert posztját. 

Takács szerint eddig tart a történet emberi oldala, és „innen jön a sajtó hangulatkeltése: Rendszerhibát kiáltanak egy vis maior helyzetben”. Leszögezte, nem egész nap és nem rendszeresen van egyetlen ellátó egész Budapestre. A rendszert szervezők – mentők, OKFŐ, BM – jól teljesítik munkájukat, „bár sok médium dolgozik azon összehangoltan, hogy ennek ellenkezőjét hitessék el”. – Nem egyetlen orvos látott el 163 beteget, hanem egy kórházi osztály. 2 vizsgálóhelyiséggel, ami azt jelenti, hogy vizsgálónként 3-4 beteg/óra. Ez azért nem elviselhetetlen terhelés – vélekedett az államtitkár.

Arra is kitért, nap mint nap tapasztalják, „hogy az egészségügyet számos indokolatlan támadás éri a független-objektív sajtó és a még függetlenebb »szakértőik« által. Érdemes erős kritikával kezelni ezeket, mert csak a fele igaz. És sajnos pont ettől veszélyes, mert tényként kezeljük a csúsztatást is, ha van benne valami igazságmorzsa…”. Posztja szerint a János Kórházban az ezt megelőző vasárnapi betegszámhoz képest az átvett ügyeleti időben 22-vel több beteg ellátására volt szükség.

Lapunk az ügyben arról is írt, a Szent János Kórház tájékoztatása szerint „az ügyben vizsgálat nem indul, hiszen a kórházi ellátók esetében máskor is előfordul olyan előre nem látható esemény, aminek következtében az ellátás átmenetileg átszervezésre kerül”.