Egyelőre hallgat a kormányközeli- és a közszolgálati sajtó a Pegasus-botrányról

Egyelőre hallgat a kormányközeli- és a közszolgálati sajtó a Pegasus-botrányról

Az MTI (Magyar Távirati Iroda) logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai, Kunigunda utcai székháza és gyártóbázisa előtt (Fotó: MTVA/Zih Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint fél napja van címlapon a Telexen és a Direkt36 oldalán az elmúlt évek talán egyik legkeményebb botrányát ígérő lehallgatási ügy, ám eddig sem a komrányközeli sajtó, sem a közszolgálati távirati iroda, az adófizetők pénzéből működtett MTI nem érezte úgy, foglalkoznia kellene legalább egy mondat erejéig az izraeli Pegasus-kémszoftver ügyével.

Ahogy arról múlt vasárnap lapunk is beszámolt: évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is – derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként.

Az Artistegui Noticias, a Daraj, a Die Zeit, a Direkt36, a Háárec, a Knack, a Le Monde, a Le Soir, az OCCRP, a PBS Frontline, a Proceso, a Radio France, a Süddeutsche Zeitung, a The Guardian, a The Wire és a Washington Post közös munkájával felderített, szövevényes ügy szerint több mint 300 magyarországi telefonszám volt azon a listán, amelyhez a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá.

Közülük négy magyar újságíró száma is: a Direkt36 két munkatársa, Panyi Szabolcs és Szabó András esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. A listán rajtuk kívül Dercsényi Dávid, a Hvg.hu korábbi újságírója, valamint egy negyedik újságíró szerepelt, aki azt kérte, hogy ne írják le a nevét.

Rajtuk kívül ugyancsak szerepelt a telefonszáma egy magyar fotósnak, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt. De a listán volt Varga Zoltán, a Centrál Médiacsoport tulajdonosának – száma is, akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletemberé is, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Korábban, míg komolyabb médiaérdekeltségei volt, Simicska Lajos fia és egyik legközelebbi bizalmasa is megfigyelés alatt lehetett a Direkt36 nyomozása szerint.

Miközben az ügyről egyenlőre a kormányzat se szólalt meg, az ellenzék nagyon nem hagyná annyiban a kérdést. Néhány órával az ügy kirobbanását követően Stummer János, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke, valamint Molnár Zsolt és Ungár Péter közös közleményükben jelezték: kezdeményezik a bizottság összehívását a megfigyelési botrány miatt.

Mint írták, az elmúlt órákban megjelent oknyomozó újságcikk szerint a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére is használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét. Amennyiben mindez bebizonyosodik az még az elmúlt tíz év után is olyan szintlépésnek tekinthető, ami nem maradhat következmények nélkül.

Címkék: kémbotrány, Pegasus