Egyelőre nem indíthat a Jobbik jelöltet a tiszaújvárosi időközin – Gyöngyösi: A jogászok haja égnek áll

Egyelőre nem indíthat a Jobbik jelöltet a tiszaújvárosi időközin – Gyöngyösi: A jogászok haja égnek áll

Bíró László (b.) és Jakab Péter. Forrás: Jakab Péter Facebook-oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába állított közös jelöltet az ellenzék a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választásra a jobbikos Bíró László személyében, egyelőre éppen a Jobbik neve nem lehet ott a szavazólapon. Legalábbis a Nemzeti Választási Bizottság hétfőn erre jutott. A Jobbik a Kúriához fordul.

A jobbikos Bíró László lenne az ellenzék közös jelöltje az október 11-én esedékes időközi országgyűlési választáson, ám egyelőre kétséges, hogy valóban hivatalosan is közös jelölt lehet-e. A helyi választási bizottság ugyan jóváhagyta, hogy a többi ellenzéki párt mellett a Jobbik is jelölőszervezet legyen – praktikusan ez annyit jelent, hogy ott legyen a párt neve a szavazólapon –, a Fidesz ezt megfellebbezte.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn tárgyalta ezt az ügyet és a fellebbezéssel összhangban arra jutottak: jogszabálysértő volt a Jobbik nyilvántartásba vétele.

A Jobbik nevében Gyöngyösi Márton elnökhelyettes intézte a nyilvántartásba vételt. Ő tagja volt az előző, még Sneider Tamás által vezetett elnökségnek csakúgy, mint a jelenlegi, Jakab Péter által vezetettnek. Habár már január végén megválasztották Jakab Pétert és csapatát, a bíróság hivatalosan még nem jegyezte be őket.

Úgy tudjuk, a Sneider Tamás-féle vezetés mandátuma hivatalosan május 12-ig szólt. Ez a veszélyhelyzet idejére esett, a jogszabályok pedig lényegében kimondták, hogy a veszélyhelyzet ideje alatti mandátumok meghosszabbodnak, a veszélyhelyzet lezárását követő 90 nappal. Habár Sneider Tamás esetében ez biztosan megszűnt, hiszen elhagyta a pártot, a Jobbik értelmezése szerint Gyöngyösi Mártonra érvényes.

A jelenlegi helyzetben azonban úgy tűnik, hogy a Sneider-féle vezetés emberei már, Jakab Péterék pedig még nem jogosultak a Jobbik nevében eljárni, hiába telt el bő fél év.

Gyöngyösi Márton a Magyar Hang megkeresésére megerősítette, hogy ő járt el a jelölt bejegyzésénél. Szerinte elfogadhatatlan, hogy miközben már korábban beadták a bírósághoz a szükséges papírokat, egészen mostanáig nem sikerült hivatalosan is átvezetniük, hogy kik a párt vezetői, kik jogosultak bármit aláírni. – A jogászok haja égnek áll – fogalmazott, mondván lehetetlen helyzet, hogy egy szervezetnek adminisztratív okokból ne legyenek hivatalos vezetői, aláírói. Így felelősségre vonni sem lehetne senkit és a párt vezetői által az elmúlt hónapokban aláírt szerződések, dokumentumok is csak a bírósági bejegyzést követően vállnak visszamenőlegesen érvényessé.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke már közölte, hogy a Kúriához fordulnak. A legfelsőbb bírói fórumnak ilyen esetben egyébként gyorsított eljárásban, három nap alatt kell elbírálnia az ügyet – mondta lapunknak Gyöngyösi Márton. Az adminisztratív akadályok miatt mindenesetre Bíró László nem vehette át a hivatalos jelölőíveket. Ha függetlenként indítanák, győzelme esetén sem ülhet be a Jobbik frakciójába.

A borsodi körzetben amiatt tartanak időközi országgyűlési választást október 11-én, mert a térséget addig a parlamentben képviselő fideszes Koncz Ferenc tragikus motorbalesetben elhunyt. A kormánypártok az elhunyt képviselő lányát, az eddig Magyarország washingtoni nagykövetségén politikai tanácsadóként dolgozó Koncz Zsófiát indítják, ő már hivatalosan is elkezdett kampányolni.