Egyelőre nem rúghat labdába az orvosi kamara megújításáért küzdő Újratervezés

Egyelőre nem rúghat labdába az orvosi kamara megújításáért küzdő Újratervezés

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egyelőre elutasította, hogy az Újratervezés nevű szerveződés a kamarán belüli munkacsoportként működhessen tovább – közölte a 24.hu.

Tavaly ősszel 50 taggal alakult meg az Újratervezés nevű orvoscsoport, ami a Magyar Orvosi Kamarával (MOK) kezdené az egészségügy átalakítását. A csoport programjáról elsőként a Magyar Hang számolt be, ebben többek között másfél milliós szakorvosi fizetés, intézkedési javaslat a hálapénz megszüntetésére és online értékelési felület szerepel. A programot már 600 orvos támogatja.

A csoport októberben nyújtotta be elfogadásra ügyrendjét a MOK-hoz, mert azt szerették volna, hogy az Újratervezés hivatalos formában, a kamarán belüli munkacsoportként működhessen tovább, ám ezt a kamara Területi Szervezetek Tanácsa februárban elutasította. A döntésről márciusban kaptak levelet, amiben formai okokra hivatkoznak, és azt írják, az Újratervezésnek a tanács által elfogadott módon, a megalakulásukra és képviselőik megválasztására vonatkozó hiteles dokumentumokkal együtt kell újra benyújtania az ügyrendjét.

Tabutlanítaná az egészségügyet az Újratervezés nevű orvoscsoport | Magyar Hang

Csodavárás helyett szemléletváltást, valamint a transzparencia megteremtését tűzte ki célul az egészségügyben a 2018 végén alakult Újratervezés nevű orvoscsoport, amely a Magyar Orvosi Kamara (MOK) berkein belül is hallatná hangját.

Rendkívül sajnálatos, hogy az orvosi kamara vezetősége elutasítja több száz tagjának aktív közreműködését az orvosok, az egészségügy helyzetének javításában, a hálapénz megszüntetésének elérésében, a betegbiztonság megteremtésében – reagáltak az elutasító döntésére az Újratervezés alapítói. Lénárd Rita, a csoport egyik alapítója és szóvivője azt mondta a 24.hu-nak, azért lenne fontos, hogy a kamarán belül, hivatalosan működhessenek, hogy elérjék a kötelező kamarai tagsággal bíró több mint 40 ezer orvost, és megismertethessék velük a programjukat.

„Jogunk van ahhoz, hogy a kamara teret adjon nekünk” – fogalmazott a belgyógyász, aki hozzátette: egyelőre hivatalos úton nem tudják így elérni az orvosokat, de alternatív csatornákon folyamatosan próbálnak minél több kollégával kommunikálni.

Hangsúlyozta azt is, hogy nem szándékuk egy alternatív kamara létrehozása, hanem a jelenlegit akarják hatékonyabbá és erősebbé tenni, mert szerintük az összes Magyarországon praktizáló orvost összefogó MOK nem él azzal a lehetőséggel, ami a kezében van.

Azt mondják, újra benyújtják az ügyrendjüket a Területi Szervezetek Tanácsának, az azonban egyelőre számukra sem világos, mi az az A, B és C típusú ügyrendi formátum, amit figyelembe kell venniük, merthogy a kamara alapszabálya semmilyen formai előírást nem említ az ügyrendre vonatkozóan. Amikor ősszel benyújtották a sajátjukat, korábbi ügyrendeket tanulmányoztak, a Járóbeteg Szakellátási Csoportét, illetve a Háziorvosi Szekció ügyrendjét vették alapul.

Mint azt a 24.hu cikke megjegyzi, az Éger István vezette orvosi kamarában azért is nagy az utóbbi időben a mozgolódás, mert áprilisban tisztújító, ősszel pedig elnökválasztást tartanak. Lénárd Ritáék szerint ennek a választásnak az eredménye komoly hatással lesz Magyarország egészségügyére a következő öt évben.

Éger István korábban az online lapnak reagált az Újratervezés csoport tevékenységére. Az elnök szerint téves paradigma, hogy az egészségügy megújításához meg kell újítani a kamarát is. Úgy vélte, az Újratervezés csoport egészségügy problémáinak feltérképezésével kapcsolatos állításai igazak, „de a kamarával bármit tehetnek, attól az egészségügy nem fog megjavulni. A kamarának jelenleg van egy jól bevált és stabilan működő rendszere”, és a kamara szerinte stabilabb, mint valaha.