Egyes esetekben ötödével nő a kötelező biztosítás összege

Egyes esetekben ötödével nő a kötelező biztosítás összege

Összeroncsolódott személygépkocsi, miután vonattal ütközött Kismarosnál 2019. augusztus 21-én Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadhatatlan, hogy egyes biztosítók indokoltnak tartják a gépjármű-felelősségbiztosítások 20 százalékos emelését jövőre – idézi Kovács Kázmért, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnökét a Napi.hu.

A díjemelkedés bizonyos tekintetben indokolható, a kalkuláció azonban nem hagyhatja figyelmen kívül azt a körülményt, hogy a gépkocsi-közlekedés jelentős mértékben csökkent, amit jelez az üzemanyagárak változása is.

Ha a járvány miatti változásokat figyelmen kívül hagyják, szükség lehet a díjképzés vizsgálatára, amit a Magyar Nemzeti Bank a bonus-malus rendelettel összefüggő úgynevezett károkozói pótdíj kapcsán korábban már kilátásba helyezett – fogalmazott közleményében Kovács.

A nyilvánosságra hozott díjak csak a 10 évnél idősebb gépkocsik üzemeltetőit érintik. A többinél a díjak megállapítása meg nem zárult le, ezeknél a Magyar Autóklub szükségesnek tartaná az általa említett szempontok érvényesítését.