Macron azt mondta az ellenzéknek, hogy be fogják vezetni a jogállamisági mechanizmust a francia EU-elnökség alatt

Macron azt mondta az ellenzéknek, hogy be fogják vezetni a jogállamisági mechanizmust a francia EU-elnökség alatt

Emmanuel Macron, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Donáth Anna és Karácsony Gergely 2021. december 13-án Budapesten (Fotó: Donáth Anna Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Most ért véget egy jó egy órás találkozónk Emmanuel Macronnal a Francia Nagykövetségen. Megtisztelő hogy a sok találkozója ellenére ilyen sok időt adott a magyar politikai ellenzék számára és azt gondolom, hogy szemmel látható szimpátiát fejezett ki a törekvéseinkkel kapcsolatban – mondta Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnökjelölt az Emmanuel Macronnal folytatott hétfő délutáni találkozójuk után, melyen Donáth Anna, Dobrev Klára és Karácsony Gergely is részt vett.

Márki-Zay Péter elmondta, úgy gondolják, hogy osztják azokat az értékeket, amiket Macron is vall, azaz egy erősebb, biztonságosabb, szabadabb, demokratikusabb Európa eszméjét, és ezen törekvésükben sok támogatást kaphatnak politikailag, úgy vélik. Fontos területe volt a korrupció elleni harc a megbeszélésüknek – tette hozzá. Képviselték az elvonásokkal sújtott önkormányzatokat is. „Az elnök úr becslése szerint a közeli jövőben nem várható, hogy az Európai Uniós komolyabb összeget tudna biztosítani a helyreállítási alapból Magyarország számára, és ennek oka a korrupció” – mondta. Mindaddig, amíg egy korrupt kormány ellopja az adófizetők pénzét, elesünk azoktól a támogatásoktól, amelyek járnának, de ezt egy tisztességes és korrupcióellenes kormány remélhetőleg meg fogja kapni a választás után – tette hozzá. 

Nagyon optimistán nézünk a jövőbe ez a találkozó után – mondta Márki-Zay Péter.

Macron határozott ígéretet tett arra, hogy a jogállamisági mechanizmust igenis be fogják vezetni még a francia uniós elnökség alatt – mondta Dobrev Klára. Éppen ezért Orbán Viktor nem számíthat arra, hogy ezzel a politikával EU-s támogatásokat kaphat. Ezért az a feladata az ellenzéknek, hogy a választás után olyan jogszabályi környezet hozzon létre, hogy ezeket a pénzeket meg tudjuk kapni – tette hozzá..

Macron is osztja az ellenzék nézetét, hogy a mainál szorosabb európai együttműködésre van szükség – mondta. Ezért Dobrev Klára azt gondolja, hogy a francia elnökség alatt az EU erősödni fog, a magyar demokraták lehetőséget kapnak, hogy megmutassák, milyen értékeket képviselnek, Orbán Viktor pedig gyengülni fog.

Nagyon előremutató tárgyaláson vagyunk túl. A francia elnök megerősítette, azt, amiért két-két és fél éve harcolunk az Európai Parlamentben, hogy a jogállamiság nem alku tárgya, most már nem egy jogi, hanem politikai kérdés – emelte ki Donáth Anna, a Momentum elnöke. Hozzátette: előremutató törekvésekről is tudtak beszélni, mint például a digitalizáció. 

Volt még egy nagyon fontos aspektus, ugyanis a magyar kormány politikájában a jogállamiság lebontása, az európai értékekkel való szembemenetel együtt jár a kínai és orosz érdekek képviseltével az EU-n belül. Arról is beszélgettünk az elnök úrral, hogy az a szuverén és erős Európa, amit ő meghirdetett, nagyon fontos szövetségese a magyar ellenzék – mondta Karácsony Gergely főpolgármester.

Arról is beszéltek, hogy az a küzdelem, amit az ellenzék a magyar polgárok érdekében vív, az egész európai küzdelem részévé válik. Hiszen nagyon fontos, hogy az az Európát zsaroló kormányzás, amely az elmúlt években Magyarországot jellemezte, ennek szeretnének véget vetni. A küzdelem, amit vívunk a magyar demokráciáért, valójában a szuverén és erős Európáért is vívjuk. És úgy éreztük, hogy elnök úr mélységesen egyetért a szavainkkal – fogalmazott.