Egyetemista elől happolta el az olcsó önkormányzati lakást a fideszes polgármester

Egyetemista elől happolta el az olcsó önkormányzati lakást a fideszes polgármester

Nagy Gábor Tamás polgármester, az I. kerület Fidesz-KDNP-s polgármesterjelöltje sajtótájékoztatón mutatja be választási programját Budapesten, a Budavári Fidesz-irodában 2019. szeptember 12-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Havi bruttó 70 ezer forintért bérelte ki budai önkormányzati lakását az általa vezetett kerülettől a fideszes Nagy Gábor Tamás 2013-ban – írja a Hvg.hu az általa kikért lakásbérleti íratok alapján.

2016-ban a Magyar Nemzet írta meg, hogy saját önkormányzatától vett bérbe egy patinás műemléklakást Nagy Gábor Tamás, és a 71 négyzetméteres, Táncsics Mihály utca 23.-ban található ingatlanért mindössze havi 81 ezer forintot fizet. Most az iratokból kiderült, a polgármester még ennél is kevesebbet fizetett a lakásért, mert ebben az összegben benne volt egy állandó rezsi is (a víz, illetve csatorna, valamint a szemétszállítás díja), maga a lakbér csak 55 118 forint plusz áfa, vagyis összesen 70 ezer forint volt.

Ez az összeg már akkor is kirívóan olcsó volt, egy hasonló paraméterű lakás havi bérleti díja 200 és 370 ezer forint között mozgott már akkoriban is, azóta pedig csak nőtt – írja a lap. Ráadásul az önkormányzat által hangoztatott nyilvános, piaci pályázat valójában úgy zajlott, hogy Nagy Gábor Tamás minimális különbséggel többet ajánlott a másik pályázónál, egy fiatal orvostanhallgatónál, aki szintén orvosin tanuló menyasszonyával, a „közös életük megkezdéséhez” szerették volna megkapni a bérlakást.

A pályázati kiírást maga a polgármester jegyezte, az egyetemista bruttó 66 700 forintot ajánlott bérleti díjként, majd négy nappal később megérkezett a polgármester ajánlata is, amely bruttó 3300 forinttal volt több, és végül ő nyert.

A hvg.hu az iratok alapján azt is megjegyzi, hogy Nagy Gábor Tamás hívta össze személyesen – fejléces, hivatalos iratban – azt az Értékelő Bizottságot, ami a pályázatra kiírt 19 önkormányzati tulajdonú bérlakás, köztük a Táncsics utcai ingatlanra érkezett anyagokat elbírálta. Azt is ő maga javasolta, hogy az üres, felújításra szoruló lakásoknál – így a Táncsics utcainál is – az első 3 hónapban ne kelljen lakbért fizetni.

Nagy Gábor Tamás a bérlakás pályázatában a következőkkel indokolta, hogy ő az alkalmasabb bérlő: „munkahelyhez közeli nyugodt otthon”, „szoros kötődés a kerülethez”, „családi ok, „rendszeres jövedelme lehetővé teszi a piaci lakbér vállalását”.

A lap megkapta a 2018-as szerződést is. Nagy kérésére a képviselő-testület 2018-ban még 5 évre, vagyis 2023. június 30-ig kitolta a bérlet idejét. Az ebben szereplő „piaci lakbér” havonta 56 115 forint plusz áfa, vagyis 71 266 forint, így jelenleg is nagyjából ennyit fizethet Nagy Gábor Tamás a lakhatásáért.

„Nekem azzal van problémám, hogy Nagy Gábor Tamás egyáltalán elindult ezen a pályázaton, mert a kerület vezetője ezt nem teheti meg, ezen nincs mit magyarázni” – mondta a jelenlegi polgármester, V. Naszályi Márta a Hvg megkeresésére.