Egyetlen kórház fogadott csak életveszélyes sérülteket a hétvége egy részén

Egyetlen kórház fogadott csak életveszélyes sérülteket a hétvége egy részén

A Szent János Kórház (Fotó: György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napokban egymás után sorra jelentették be a sürgősségi ellátást végző fővárosi kórházakban, hogy nem tudják fogadni a sokszorosan sérült, életveszélyes állapotú betegeket – írja a Népszava. Az első a Honvédkórház volt, a 444.hu írta meg először, hogy a teljes hétvégére lemondták ezt a típusú ügyeletet. A fenntartó Honvédelmi Minisztérium el is ismerte, hogy voltak ellátási gondok, amelynek az volt az oka, hogy a baleseti sebészeti osztály több orvosa is megbetegedett. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ez csak az úgynevezett III. progresszivitási szintű betegeket érintette, ezek igénylik egyébként a legtöbb tárgyi és személyi feltételt.

A Honvédkórház után szombat éjszaka már a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi úton működő traumatológiája is jelezte: oda se vigyenek több politraumatizált beteget a mentők, az intenzív ágyaik megteltek. Ezután a Szent János kórház jelentette, hogy lemondja a további ügyeletet, mert akkora már több mint fél tucat sürgős műtétre szoruló sérültje volt. Ez azt jelenti, hogy a teljes időszakban csak a Péterfy baleseti intézete működött zökkenőmentesen.

Opinion | Lady Gaga and the Life of Passion

Earlier this week I watched some young musicians perform Lady Gaga songs in front of Lady Gaga. As India Carney's voice rose and swooped during the incredible anthemic versions of her dance hits, Gaga sat enraptured. Her eyes moistened. Occasionally her arms would fling up in amazement.

Az ügyben megszólalt Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő is. Mint Facebook-oldalán kifejtette, Magyarországon nincs olyan kórház, amely képes egy adott időpillanatban két-három súlyos, életveszélyes sérült ellátásánál többre.

Mindez már csak annak fényében is különös, hogy Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter alig egy hete a Mandiner sürgősségi ellátással kapcsolatos kérdésére, az év eleji átszervezésre utalva még azt mondta: beváltotta az ígéretét, január elsején elindult a sürgősségi betegellátás új rendszere. – Nem is talál rajta senki fogást, le is került a napirendről a kérdés – mondta.

Frissítés:

Délutánra reagált az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is. A HVG-nek azt írták, hogy a fővárosi sürgősségi ellátási rendszer a hétvégén is tökéletesen működött. – A Honvédkórház a sokszorosan sérült és/vagy gerincsérült betegek ügyeleti és akut ellátásában kért segítséget a hétvégén. Mivel ilyen esetekben a szolgáltatók rendszerszerűen helyettesítik egymást, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ más helyettesítő intézményeket jelölt ki – írták. Vagyis szerintük nem volt zavar a fővárosban a traumatológiai betegek ellátásában, hiszen több helyettesítő kórház is fogadta őket szükség esetén. Amennyiben a kijelölt intézmények bármelyike átmenetileg mégsem tudná fogadni a betegeket (például, mert időközben több sürgősségi esetük lett), akkor sem adódhat ellátási probléma, mert a kórházak közötti azonnali koordinációról az Országos Mentőszolgálat Mentésirányítási és Szuperügyeleti Osztálya köteles gondoskodni.