Egyetlen szavazaton múlt a polgármesteri poszt – a bíróság már döntött

Egyetlen szavazaton múlt a polgármesteri poszt – a bíróság már döntött

Kistelek. Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszületett a döntés pénteken a Szegedi Ítélőtáblán a Kisteleken október 13-án, az önkormányzati választásokon született páratlan eredmény ügyében.

Az ügy azért érdekes, mert a Csongrád megyei városban Nagy Sándor polgármester-jelölt (Fidesz-KDNP) egyetlen egy szavazattal nyert. A települést 21 éve vezető politikus 1224 voksot kapott, míg a függetlenként induló Mészáros Gábor 1223-at.

Az érvénytelen szavazatok száma ugyanakkor 72 volt, soha ennyi korábban. Mivel ez elég nagy arányt jelent, Mészáros Gábor – élve a jogaival – kérte a területi választási bizottságnál a szavazatok megvizsgálását. Egy nappal később már meg is kapta az elutasító választ. Az indoklás szerint azért, mert nem találtak jogsértő magatartást.

A területi választási bizottság döntése ellen jogorvoslattal lehetett élni az ítélőtáblánál, ezt Mészárosék meg is tették. A kérvényben új választás kiírására vonatkozó kérelem is szerepel, ha a vizsgálat jogsértésre, szabálytalanságokra derít fényt. Ha egyébként újraszámolnák a szavazatokat és plusz egy szavazatot találva mindkét jelöltnek ugyanannyi voksa lenne, akkor új választást kellene kiírni.

Tíz megyei jogú városban ellenzéki győzelem született | Magyar Hang

A Szegedi Ítélőtáblán pénteken megszületett a döntés az ügyben – közölte a Magyar Hanggal Bátyi Zoltán sajtótitkár délelőtt. Mivel azonban először az érintetteket értesítik, délutánra ígért tájékoztatást, ami egy sajtóközlemény lesz. Amint megkaptuk, frissítjük cikkünket.

Kisteleken a választási íveken három polgármester-jelölt szerepelt, Nagy Sándor, Mészáros Gábor és Tóth Szabolcs, aki a választás előtt tíz nappal visszalépett Mészáros Gábor javára. Az ügy egyik fontos momentuma, hogy – információink szerint – a településen többen is azt tapasztalták, Tóth Szabolcs nevét nem húzták ki a szavazólapról. Vagy félreérthetően: a nevet áthúzták, de a kört, ahová az ikszet lehetett behúzni, nem. Így többen is - félreértésből - Tóthra is szavaztak, nem csak Mészárosra. 

A kisteleki helyzetről készült riportunkat megtalálja a Magyar Hang október 25-én megjelenő 2019/43. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/43. számban? Itt megnézheti!