Egymást lövik a fideszesek a derecskei választási kampányban

Egymást lövik a fideszesek a derecskei választási kampányban

A derecskei városháza: palota, forradalom

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Másfél hónappal a kettészakadt derecskei Fidesz-alapszervezet feloszlatása után Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő egyértelművé tette, kiket tekint az igazi fideszeseknek. A bihari térség erős embere a hétvégén ugyanis az önkormányzati választáson a polgári kör néven szerveződött csoport jelöltjeinek rendezvényén vett részt, ezzel irányt mutatott a helyieknek arról is, hogy kiket támogat az időközi választáson. Közben a 10 nap múlva esedékes időközi választás kampánya is egyre hevesebb: régi ügyek és sérelmek kerültek elő, egymást dobálják sárral a kormánypárt helyi csoportjának prominensei.

Párját ritkítják az ország keleti szegletében folyó események. Belháborút vívnak egymással a fideszesek a Hajdú-Bihar megyei Derecskén, miután Vitányi István fideszes választókerületi elnök feloszlatta a kormánypárt helyi alapszervezetét. Mint arról beszámoltunk, a döntés előzménye a 8700 lakosú Derecske képviselő-testületén belül kialakult vita. Noha 2019-ben többségében fideszes jelöltek jutottak be a testületbe, az akkor frissen megválasztott, szintén fideszes Bordán Szabolcs polgármesterrel többen szembe fordultak, és a képviselők idén júniusban feloszlatták az önkormányzati testületet.

Mivel a feloszlatásról szóló indítványt Fidesz-tag és a kormánypárt színeiben mandátumhoz jutott képviselő is támogatta, megkezdődött a párton belüli leszámolás. Bordán Szabolcs – aki a helyi Fidesz alapszervezet elnöke is volt – egy szűk körben tartott ülésen kizárta a renitens párttagot. A választókerületi elnök ezt követően nyúlt bele fentről az eseményekbe, és feloszlatta a kormánypárt helyi csoportját.

A döntése hátteréről és annak egyéb vonatkozásairól korábbi cikkünkben írtunk részletesen. Ezek egyike az alapszervezeten belül kialakult generációs különbségek felszínre kerülése volt. A régiek egyebek mellett azt sérelmezték, hogy egymás után vettek fel új tagokat a csoportba, és az újabb tagok kerültek pozíciókba, a régieknek csak a bólogatására volt szükség.

A szeptemberi időközi választáson a Fidesz hivatalosan nem indul, ám valójában mégis két „kvázi Fidesz-csoport” száll versenybe a polgármesteri székért és a képviselői helyekért. Az egyik a Bordán Szabolcsot támogatók köre, még a másik csoport a gyökerekhez visszanyúlva polgári kör néven indul. Mindkét alakulat kampányának színei vagy formái feltűnően hasonlítanak a Fideszére.

Vitányi állást foglalt


Utóbbi, a polgári kör tartotta rendezvényét a hétvégén. A családi napot a derecskei vadászházba szervezték, ahol Vitányi István a közösségi oldalán megjelent megfogalmazása szerint a település ügyeiről, így közelgő választásról is beszélgettek. Az egyik képen felvétel tanúsága szerint melegen üdvözölte a polgári körösök polgármester-jelöltjét, Rácz Anikót, aki egyébként korábban, még Bakó István polgármestersége alatt a település alpolgármesterként dolgozott.

– Azt kértem a derecskeiektől, legyenek bölcsek, vegyék észre, hogy ki adhat valódi értéket, ki az, aki a komolyságot, a nyugalmat, a zavartalan fejlődést képviseli – az elmúlt két és fél év kudarca után megérdemli és igényli is a város a békét, a megbízható folytatást – írta.

Az előzmények, a kampány eseményei, a felszínre került kölcsönös vádaskodások közepette Vitányi megjelenése és óvatos szavai egyértelmű állásfoglalás, melyik csoport mellett tette voksát, és melyiktől határolódott el. Ennek alapján egyértelmű az is, hogy melyik csoportra alapozva alakulhat majd újjá a kormánypárt helyi alapszervezete.

Ki a konzervatív, és ki lát csak erőt benne?

Hasonlókat fogalmazott meg Vitányi István egyébként az önkormányzati havilap augusztusi számában is. Ebben is Bordán ellenében beszélt, és elődjét, a megelőző ciklusok polgármesterét Bakó Istvánt dicsérte (Bakó ahogy 2019-ben, most sem indul polgármesterként, de most képviselő-jelöltként Rácz Anikó csapatával szerezne képviselői mandátumot). „Derecskéről az elmúlt 2-2,5 évben engem emberi problémákkal és a vezetéssel szemben megfogalmazott kritikákkal kerestek folyamatosan. Képviselők, közéleti emberek, a lakosság. Korábban pályázatokkal kapcsolatban volt megkeresés, amit most a panasz irányába ment el. Jobban örültem volna és nem jutott volna el idáig a jelenlegi vezetés, ha a feladatra koncentrálnak és nem a lövészárkot ássák, mert az nem vezet sehová” – jelentette ki a Derecskei Híreknek.

Azt tanácsolta a lakosoknak, hogy nézzék meg, ki a valóban konzervatív, nemzeti és polgári, és ki az, aki csak azok mögé bújik, mert jól hangzik, vagy mert erőt lát benne.

Lejárató kampány, ezúttal egymás ellen

A fideszes belháború szeptemberre ért az eddigi csúcsára: a felek egymást sározzák főként a legnagyobb közösségi oldal fórumain. Így buknak ki az egymás befeketítésére is alkalmas korábbi ügyek. Bordán Szabolcs jelenlegi polgármester szeptember elején egy ilyet előhúzva a közösségi oldalán azt állította: az önkormányzat számlájáról a korábbi ciklusban több esetben úgy utaltak pénzt, hogy azt az akkori polgármester vagy helyettese mint kötelezettségvállaló nem hagyta jóvá aláírásával. Az ügyben hírbe hozta a polgári körös kihívóját, és közölte azt is, hogy most feljelentést tett az ügyben. Figyelemre méltó, hogy a feljelentésre három év elteltével került sor. Később azt is állította, hogy a polgári körösök a bizonyítékok eltüntetése érdekében szeretnének visszajutni a testületbe.

Rácz Anikó azzal reagált erre, hogy Bordán Szabolcs, Ács Mónika (a jelenlegi alpolgármester – a szerk.) és köre hatalmuk megtartásának csak egyetlen módját ismerték, ismerik. „Gátlástalanul tesznek és tettek tönkre családokat, életutakat; rágalmaznak; zsaroltak; hazudtak. Mindezt azért, hogy felelősséget ne kelljen vállalniuk a város pénzügyi, gazdasági és mentális lerombolásáért. Minden, ami azt sugallja, hogy megkárosítottuk a várost a magunk hasznára, vagy a jó hírnevünkhöz való jogot érintő hazugság és rágalom esetén jogi útra lépünk” – írta.

Nem ez az egyetlen komoly visszahangot kiváltó önkormányzati ügy Derecskén. A képviselő-testület feloszlatását ugyanis megelőzte polgármester döntése a jegyző munkaviszonyának megszűntetéséről. A polgármester állítása szerint ugyanis tudomására jutott, hogy rendőrségi ügye van a törvényesség őrének.

Mint arról korábbi cikkünkben írtunk, a két már említett polgármester-jelöltön kívül a Momentum és a Munkáspárt is állított városvezető-jelöltet. A parlamenti párt Fazekas Csongort, míg a utóbbi párt Balogh Györgyöt jelölte. Elindul továbbá Péterffy Albert korábbi rendőrőrs-parancsnok is a szeptember 25-re kiírt időközi választáson.