Egymilliárd dollárért veszünk légvédelmi rendszert az Egyesült Államoktól

Egymilliárd dollárért veszünk légvédelmi rendszert az Egyesült Államoktól

David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete (b) és Benkő Tibor honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot ír alá légvédelmi rakétarendszer-komponensek vásárlásáról Budapesten, a minisztériumban 2020. augusztus 12-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy egymilliárd dollárért, tehát körülbelül háromszázmilliárd forintért veszünk légvédelmi rakétarendszer-komponenseket az Amerikai Egyesült Államoktól. Az MTI közlése szerint erről szerdán írta alá a szándéknyilatkozatot Benkő Tibor honvédelmi miniszter és David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete.

A Magyar Honvédség az aláírt dokumentum szerint elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, a komponenseket pedig a Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be legkésőbb szeptember 30-ig.

Benkő szerint szakembereik számos országot kerestek fel, sokak ajánlatát meghallgatták, míg végül az amerikaiak mellett döntöttek. „Látjuk, hogy ez a béke, amiben élünk, rendkívül sérülékeny helyzet és állapot – mondta. Nemcsak a hagyományos fegyveres küzdelmek miatt látja így, hanem a hibrid hadviselés tekintetében is, amelyre példa a Krím-félszigeten történtek. Továbbá a koronavírus-járvány is kihívás elé állította, állítja az országokat – tette hozzá.

David Cornstein elmondta, Magyarország és az Egyesült Államok között most a valaha kötött legnagyobb védelmi beszerzés valósul meg. Ez a légvédelmi rendszer NATO-kompatibilis, több más ország használja. A nagykövet arról beszélt, hogy napjainkban „egy világháborúnak vagyunk részesei, tanúi”. Ez a háború egy olyan világjárvány ellen zajlik, amelynek eredete Kína. Ha pedig Kína időben, megfelelő információkat adott volna, sokak életét meg lehetett volna megmenteni – jegyezte meg.

Az amerikai nagykövetség az eseményen kiosztott sajtóanyagában elismerését fejezte ki a magyar kormány felé, hogy a magyar haderő modernizálását a világ legfejlettebb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerének beszerzésével folytatja, amely növeli Magyarország képességét mind a kollektív, mind az önvédelemre. „Ez a beszerzés tovább mélyíti az országaink közötti kiváló biztonsági együttműködést” – fogalmaztak, hozzátéve: „ez, valamint a 2019-ben tető alá hozott Védelmi Együttműködési Megállapodás (DCA) az elmúlt évek olyan jelentős eredményeit jelentik, amelyek javítják mindkét ország és a térség hosszú távú biztonságát”.

A Napi.hu azt írja, hogy a rakéták valószínűleg a hamarosan beszerzésre kerülő NASAMS (National Advance Surface-to-Air System) rakétavédelmi rendszerhez kellenek; a mai bejelentéssel Magyarország kötelezettséget vállal arra, hogy a Külföldi Katonai Értékesítési (FMS) programon keresztül Amerikától vásárolja meg a rakétarendszer üzemeltetéséhez szükséges komponenseket. A NASAMS-rendszert egyébként a norvég Kongsberg gyártja. Az AMRAAM-rakéták a rakétavédelmi rendszeren kívül a Honvédség légierejének Gripen-vadászgépein légiharci célokra is használhatók.

Cornstein az elmúlt hetekben bírálta a magyar kormányt, többek között azért, mert több fontos területen nem tesz eleget a washingtoni igényeknek. A nagykövet a Heteknek nyilatkozva ide sorolta az amerikai katonai eszközök vásárlásának elmaradását.

Nemcsak a magyar kormány és az Egyesült Államok kapcsolatában ígérkezik áttörésnek, de a magyar haderő szempontjából is jelentős változásokat hozhat Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök washingtoni találkozója – értesült tavaly májusban a Direkt36 több amerikai és magyar diplomáciai forrásból