Egymilliárd forintért vesznek játékokat a Ligetbe

Egymilliárd forintért vesznek játékokat a Ligetbe

A városligeti Nagyjátszótér látképe (Fotó: Ligetbudapest.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közel egymilliárd forintból épülhet meg a Városliget nagy játszótere – derült ki az Európai Közbeszerzési Értesítő (TED) pénteki számából. A park dél-keleti részén épülő, több mint 13 ezer négyzetméteres létesítményt „Európa legkomplexebb játszóterének” ígéri Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

A Városliget Zrt. korábbi közleménye alapján a Liget Budapest Projekt keretében összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben. A Nagyjátszótér a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, mely minden környező sétányról könnyen megközelíthető lesz, másfél méter magas, egyedi tervezésű kerítésén pedig öt bejárat lesz.

A játszótér nem csak méretével, de különleges felszereltségével, a felfedezésre, természet megismerésére, tanulásra ösztönző játékelemeivel is ki fog tűnni. A tervezési folyamatban pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok mellett gyermekek (Városligeti Ifjúsági Tanácsadó Testület tagjai) is részt vettek. Mindezek eredményeképp a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek a tervekben: a játszótér szerkezetét úgy alakítják ki, hogy a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőalkalmatosságokon követhetik a gyerekek mozgását. A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált, elősegítve ezzel a játékos művészeti asszociációtű

– olvashattuk a közleményben.

A tervezők a nagyobbakra is gondoltak, a Nagyjátszótér mellett kap helyet egy úgynevezett Terepjátszó, ahol lesz mászószikla, skateboard pálya, mászófal, de rollerezésre, görkorcsolyázásra, kicsiknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. A terület félkörívben zárt és védett lesz, ahol a tér tagoltságát kihasználva helyezik el az egyes játékzónákat. Egy félreeső részen (az úgynevezett Téröblözetbe) kerül egy pumptrack pálya is, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok.

A városligeti Nagyjátszótér látképe (Fotó: Ligetbudaepst.hu)

Mindez a közbeszerzési értesítő alapján 3,1 millió euróba (9,98 milliárd forint) kerül majd. A pályázatot a debreceni S-Tér Kft. nyerte, így ők szállíthatják le a kiírásban szereplő „egyedi Szinyei léghajót”, a mászóeszközöket, hintákat, trambulinokat, interaktív játékokat és alagutakat. A pályázati értesítő szövegéből kiderül, gyorsított eljárásban találták meg az egyedüli jelentkezőként induló céget. Erre a korábbi nyílt közbeszerzési pályázat eredménytelensége miatt volt, a csúszás ugyanis veszélyeztette volna a „Nagy játszótér, sportpályák, kis botanikus kert és kutyafuttató kivitelezése” projektet, amelynek közbeszerzési pályázatán február 15-én hirdettek győztest. Az ÁR-LA Magyarország Kft. összesen 1,9 milliárd forintért vállalta a tárgyban foglalt munkák elvégzését. A Városliget ezen részének megújulása tehát közel 3 milliárd forintba kerül. Az S-Tér Kft-vel kötött szerződés értelmében a játszótéri eszközöket legkésőbb augusztus 15-ig fel kell építeni.

Az S-Tér Kft. felelt egyebek mellett

az Olimpia park, a margitszigeti öko-játszótér, az Erzsébet téri

gördeszka pálya, a Lánchíd park, valamint a gellérthegyi

csúszdapálya tervezéséért és kivitelezéséért. De számos

közparkot, intézménykertet és játszóteret létesítettek szerte

az országban.