Egymilliós támogatást ad a kormány falunapokra

Egymilliós támogatást ad a kormány falunapokra

Koncert. Képünk csak illusztráció. (Fotó: Nainoa Shizuru / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ötezernél kevesebb lakosú kistelepülések pályázhatnak. 

Minden ötezernél kevesebb lakosú kistelepülés egymillió forintot igényelhet falunapok szervezésére a Magyar falu programban - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos csütörtökön Vértessomlón, sajtótájékoztatón.

Gyopáros Alpár azt mondta, erről hamarosan kormánydöntés születik. Azok a települések, amelyek már tartottak falunapot, utólag is igényelhetik a támogatást, a pályázati felhívást követően.

A kormánybiztos a vidékfejlesztés zászlóshajójának nevezte a programot, amelyben 2019-2020-ban 12 ezer nyertes pályázaton keresztül jutott 130 milliárd forintot meghaladó támogatáshoz.

A pénteki Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az 5 ezer fő vagy ennél kevesebb állandó lakosságszámmal rendelkező települések önkormányzati rendezvényeit a kormány összesen 2 milliárd 881 millió forinttal támogatja. A rendezvényeket a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. szervezi. Az utóbbi - a szolgáltatása ellenértékére - további 86 millió forinthoz jutott.

Egy másik határozat idén augusztustól októberig megrendezendő 356 könnyűszenei koncerthez biztosít 4 milliárd 998 millió forintot. (Ez koncertenként - átlagosan - 14 millió forintot jelent.)

A programtervet a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-nek augusztus elsejéig kell kidolgoznia.

Ezeknek a koncerteknek a finanszírozása a Gazdaság-újraindítási Alapból történik.

(MTI)

Címkék: támogatás, falunap