Egyre nagyobb a hatpárti összefogás előnye a Fidesszel szemben

Egyre nagyobb a hatpárti összefogás előnye a Fidesszel szemben

Az ellenzéki pártok vezetői ez év júliusában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az előválasztás második fordulója még csak most következik, de az egyéni jelöltekről szóló első forduló is felhajtó erővel bírt az ellenzéki pártok számára, a kampányüzemmódban többeket elértek, csökkent a bizonytalanok aránya – derül ki a Republikon szeptemberi közvélemény-kutatásából. A felmérés tanulságai röviden a következők:

Szeptemberben stagnált a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében, továbbra is 34 százalékon áll. Ebben a hónapban a teljes népesség körében erősödött a DK, Momentum, az MSZP és az MKKP. A DK 13-ról 14 százalékra, a Momentum 6-ról 7 százalékra, az MSZP 5 százalékról 6-ra, az MKKP pedig 1-ről 2 százalékra. A Jobbik támogatottsága két százalékpontot esett, 12 százalékról 10 százalékra. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékon áll a teljes népesség körében, ahogyan a Mi Hazánk is. Az LMP továbbra is 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A pártválasztók körében gyengült a Fidesz, 45 százalékról 44 százalékra csökkent a támogatottsága. Az ellenzéki pártok esetében hasonló erősödést figyelhetünk meg, mint a teljes népesség esetében: A DK, Momentum, MSZP és MKKP támogatottsága itt is 1-1 százalékponttal növekedett. A DK 18, a Momentum 9, az MSZP 8, az MKKP 2 százalékon áll. A Jobbik támogatottsága a pártválasztók körében is csökkent 2 százalékpontot, 15-ről 13 százalékra. A Jobbik mellett az LMP támogatása is esett, 3 százalékról 2 százalékra. A Párbeszéd változatlanul 2 százalékon, a Mi Hazánk továbbra is 1 százalékon áll a pártválasztók körében.

A bizonytalanok aránya tovább csökkent, 24 százalék helyett szeptemberben csak 22 százalék az arányuk.

Az előválasztás első fordulója sikeresen mobilizálta az ellenzéki tömböt, több ellenzéki párt is erősödött. A Fidesz és az ellenzéki összefogás támogatottsága között tovább nőtt a különbség: a teljes népesség körében 6 százalékponttal, a pártválasztók körében 8 százalékponttal erősebb a hatpárti összefogás, mint a Fidesz (34%-40% illetve 44%-52%).

A Jobbik támogatottságán meglátszik Jakab Péter rossz előválasztási szereplése, az egész éves diadalmenet után nem csak stagnált, hanem mind a teljes népesség, mind pedig a pártválasztók körében 2 százalékponttal gyengült is a párt.

A Momentum annak ellenére is, hogy az elmúlt félévben sokat csökkent a párt támogatottsága és Fekete-Győr András sem szerepelt jól az előválasztás első fordulójában, 1-1 százalékpontot erősödött mind a teljes népességben, mind a pártválasztók között. Ehhez az is hozzá tartozik, hogy bár a párt miniszterelnök-jelöltje nem ért el jó helyezést az előválasztáson, egyéni körzetekben a párt jelöltjei jól szerepeltek.

A DK támogatottsága összhangban van az előválasztási eredménnyel, valamint az elmúlt hónapok felfelé ívelő trendjével – jelenleg a DK az ellenzék legerősebb pártja, 5 százalékponttal magasabb a támogatottságuk a pártválasztók körében, mint a második helyezettnek, a Jobbiknak.

Címkék: Republikon, pártok