Egyre nő az oltási hajlandóság Magyarországon

Egyre nő az oltási hajlandóság Magyarországon

A Pfizer-BioNTech vakcinát fecskendõbe szívja az oltás előtt egy egészségügyi dolgozó a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház) a fõváros XIII. kerületében 2020. december 30-án. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alacsonyabbról indult Magyarországon az oltási hajlandóság, mint az Európai Unió átlagában, de ez azóta egyre növekszik – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) vizsgálódásából. A Telex számolt be róla, hogy míg december első hetében a lakosság kevesebb mint fele mondta, hogy biztosan vagy talán beoltatná magát, ez az arány most már hatvan százalék felett van.

December elején 14,9 százalék mondta biztosra, míg 28,3 feltételesre, hogy beadatná magának a koronavírus elleni vakcinát. Egyértelmű nemmel 35,6 százalék válaszolt, 21,2 százalék pedig nem tudta vagy nem válaszolt. A bizonytalanok aránya január közepére jelentősen csökkent, most már csak 12,5 százaléknyian vannak. Nemmel is jóval kevesebben, 26,5 százaléknyian válaszolnak, igent 33, talánt pedig 28 százaléknyian mondanak.

A Johns Hopkins Egyetem korábban arra jutott, hogy legalább hatvan százalékos átoltottság szükséges a nyájimmunitáshoz, így a magyar hajlandóság javulása mindenképpen biztatónak mondható.