Egyre súlyosabb a járványhelyzet a környező országokban, már csak Magyarország tartja magát

Egyre súlyosabb a járványhelyzet a környező országokban, már csak Magyarország tartja magát

Koronavírus – Horvátország: fürdőző turisták a horvátországi Abbáziában (Opatija) 2020. június 30-án (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

555 új koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba Romániában az elmúlt napon, ez pedig a járvány kitörése óta a legmagasabb szám, még a március-áprilisi csúcsidőszakban sem találtak ennyi beteget 24 óra alatt. A fertőzések száma ezzel meghaladta a 30 ezret, az ismert aktív esetek száma – 7559 – pedig újból megközelítette az áprilisi csúcsot. Ennél több fertőzött csak az április 29-i tetőzéskor és az azt megelőző két napon szerepelt a járványügyi hatóságok nyilvántartásában. A hatóságok igyekeznek felhívni a figyelmet a maszkviselés és a távolságtartás fontosságára, illetve komoly büntetésekkel próbálják elrettenteni az embereket, hogy úgy viselkedjenek, mintha elmúlt volna a járvány.

Szerbiában elkerülhetetlennek látszik, hogy újra kijárási korlátozásokat vezessenek be az új megbetegedések drasztikusan emelkedő száma miatt. Aleksandar Vucic szerb elnök kedden arról beszélt, hogy a karantén Belgrádban szinte biztosra vehető, de akár egész Szerbiára is kiterjeszthetik. Kijelentése komoly felháborodást okozott főként a fiatalok körében, akik elégedetlenségük jeléül betörtek a parlament épületébe, rendőrautókat gyújtottak fel, és összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel az éjszaka folyamán. Az összecsapásokban legalább hatvanan sérültek meg – közöttük 43 rendőr –, továbbá öt rendőrautó teljesen kiégett, a lovas rendőrség három lova is sérüléseket szenvedett, és 23 tiltakozót előállítottak. Szerbiában szerdára 16 420-ról 16 719-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Kedden 13 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma elérte a 330-at. Mint ismert, Magyarország nyitva tartja határait a Szerbiából érkezettek előtt, miközben az EU kérése ellenére számos olyan ország állampolgárai sem léphetnek be hazánkba, ahol alig regisztrálnak új megbetegedéseket.

Horvátországban is megállíthatatlanul emelkedik tovább a megbetegedések száma. Egy hét alatt közel 500 esetben igazolták a koronavírus-fertőzést. Az ország korábban megnyitotta határait az EU országai előtt, de a járvány által leginkább sújtott Egyesült Államok polgárai is beléphetnek, ha igazolják, hogy kifizetett szálláshellyel rendelkeznek. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az RTL Híradójában elmondta, aggasztó a szerbiai és a horvátországi helyzet, és hangsúlyozta, ha nem muszáj, senki ne utazzon ezekbe az országokba.

Szlovénia – ahol egyébként szintén sok új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt napokban – úgynevezett sárgalistára teszi azokat az uniós országokat, ahol a százezer lakosra vetített fertőzöttek száma eléri a tízet: ezen országokból a Szlovéniába való beutazáshoz 36 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet is kér. Ezen a listán szerepel a múlt hét óta Horvátország, Franciaország és Csehország is. A nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk. Ha nem csökken az új koronavírussal fertőzöttek száma, a kormány ismét betilthatja a tíz főnél nagyobb összejöveteleket az országban. Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a legnagyobb problémát a családi összejövetelek okozzák, esküvőkön, keresztelőkön és más nyilvános rendezvényeken fertőződnek meg az emberek.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán bejelentette, hogy Ausztria megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és a Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra. Az új típusú koronavírus megszaporodott esetei miatt utazási figyelmeztetést adnak ki Romániára, Bulgáriára és Moldovára, és annak, aki ezekből az országokból érkezik, 14 napra karanténba kell vonulnia. A szabályt megszegőket akár 1450 euróra is büntethetik. Kurz egyben felszólította a lakosságot, hogy lehetőség szerint ne utazzanak ezekbe az országokba. Arról is beszámolt: 170 olyan esetről van tudomásuk, amikor külföldről, főként valamelyik nyugat-balkáni országból visszatérők hozták be a fertőzést Ausztriába. Nyugati szomszédunknál az elmúlt egy hétben 700 új esetet regisztráltak.

Szlovákiában is folyamatosan találnak új fertőzötteket, egy hét alatt közel 100 megbetegedést regisztráltak, ami nem kiugró adat az egy héttel korábbihoz képest, de sokkal látványosabb, mint a májusi-júniusi számok, amikor 0 és 9 közötti fertőzöttek találtak. Csehországban jóval meredekebben emelkedik a fertőzöttek száma. Az elmúlt napon 119 új beteget találtak, eddig összesen 12685-en betegedtek meg.

Ukrajnában ugyanakkor lelassult a járvány, a két héttel ezelőtti ezres emelkedések után az elmúlt napokban 500 körül mozgott az új megbetegedések száma. Ennek ellenére messze ott van a legtöbb fertőzött az eddig felsorolt országok közül. Több mint 50 ezren kapták el a betegséget, és több mint 1300-an haltak bele a fertőzésbe.

Mindezekhez képest Magyarországon kifejezetten jó a helyzet, hiszen a mezőkövesdi gócot leszámítva a környező országok megbetegedéseinek csupán a töredékét regisztrálják a hatóságok. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa az ATV műsorában elmondta, csalóka a napi 5-10 esetszám, mivel a nem regisztrált esetekkel együtt ez a szám akár 100 is lehet. Ugyanő a közmédiában hangsúlyozta, hogy a vírushoz köthető halálesetek ugyan egyre ritkábbak, az továbbra sem zárható ki, hogy újabb gócok alakulnak ki az ország bármely pontján. Ugyanakkor a gócok megjelenése nem jelentené azt, hogy elkezdődött a második hullám, hiszen ezeket még jól lehet kezelni. Hozzátette: jelenleg a leglogikusabb feltételezés, hogy a koronavírus nem fog eltűnni, hiszen – úgy tűnik – a terjedése nem függ a hőmérsékleti viszonyoktól. Ezért a legjobb megoldás a védőoltás kifejlesztése lehet.