Egyre több a feketemunkás és a munkaügyi baleset

Egyre több a feketemunkás  és a munkaügyi baleset

(Fotó: Pixabay.com / Jacqueline Macou)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nap mint nap olvashatunk, hallhatunk arról a kormányközeli médiában, hogy a gazdaság dübörög, ráadásul a feketemunkát nagy arányban sikerült visszaszorítani, így az ágazat kifehérítésének folyamata jó ütemben zajlik. Nos, ezt a képet árnyalja a Népszava cikke, amely szerint a munkaügyi hatóság az ország öt megyéjében – Baranyában, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy és Veszprém megyében – minden nyár elején ellenőrzött cégnél talált valamilyen foglalkoztatással összefüggő jogi szabálytalanságot. Ráadásul a Pénzügyminisztérium munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti oldalára felkerült adatokból kiderült az is, hogy a hazai vállalkozások 82 százaléka trükközik, amikor a dolgozók jogait kellene betartani.

Hogy milyen trükkökkel operálnak a vállalkozók az adatok alapján? Például sok helyen nincs lista a ledolgozott munkaidőről, illetve sok vállalkozás próbálja lenyelni a bérek után befizetendő járulékokat úgy, hogy egyáltalán nem, vagy a ténylegesen ledolgozottnál sokkal kevesebb időre jelenti be alkalmazottját. A vizsgálatok alapján a feketemunkások aránya jelentősen megnőtt: a tavaly még „csak" az alkalmazott munkaerő 28 százalékánál voltak gondok, ám idén már 36 százalék nincs egyáltalán vagy megfelelően bejelentve.

A fent említett térségeken túl nagyon rossz a bejelentési és járulékfizetési fegyelem a fővárosban, Hajdú-Biharban és Borsodban, viszont az is tény, hogy Vas, Csongrád és Zala megyékben javultak a mutatók, de messze nem ugyanilyen arányban: itt csak 25 százalék a szabálytalanságok aránya.

A munkaügyi ellenőrök – akik 2015 óta végzik el ezeket a vizsgálatokat – elsősorban az építőipar, a vendéglátás és a kereskedelem területét ellenőrzik, és nem meglepően itt találkoznak a legtöbb szabálytalansággal. Idén például az építkezéseken dolgozók majdnem felének, 47 százalékának nem voltak rendben a papírjai, igaz, a 2017-es ellenőrzések szerint két éve még 58 százalék volt ez az arány. A mezőgazdasági idénymunkások egyharmada kapta bejelentés nélkül a pénzét, de a gépipari alkalmazottak közt kizárólag feketén foglalkoztatott dolgozókat találtak. Igaz, számuk összesen hét fő volt.

Mindenesetre hiába keménykedik az állam az ellenőrzések és a büntetések terén, alig volt következménye a szabálytalanságnak és csak a visszaesőket büntették. Ugyanakkor továbbra is ritka az ellenőrzés, kevés az ellenőr, vagyis sokat nyer az, aki nem fizet a dolgozók után, s ha véletlenül mégis bekerül a vizsgált körbe, egyszer kifizeti a bírságot.

A Népszava cikke szerint az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett a munkabalesetek száma, és ez a tendencia folytatódott 2019 első felében is. Az esetek többsége az 50 főnél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások munkaterületein történik. Ugyanakkor az valamelyest örvendetes hír, hogy a tavalyinál valamivel kevesebb, 32 ember halt meg Magyarországon munkabalesetnek számító körülmények közt.

Ezeket a végzetes eseteket szinte mindig bejelentik a cégek. Persze sok helyen nem tesznek meg mindent a munkavállalók biztonságáért: például az építkezéseken nem egyszer alig védi valami a magasban dolgozó munkásokat, nem dúcolják alá a munkagödröket, árkokat akkor sem, ha a szélükön járnak el a teherautók. A jelentés kiemeli azt is, hogy egyre több a vírusok, baktériumok, gombák és paraziták okozta egészségkárosodás.

Címkék: feketemunka