Egyre visszataszítóbb az Emmi azbeszt miatt elhagyott épülete

Egyre visszataszítóbb az Emmi azbeszt miatt elhagyott épülete

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma eddig lényegében sosem válaszolt lapunk kérdéseire.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs egészségügyi veszély – üzente a minisztérium, majd rohamtempóban kiköltöztette a dolgozóit az V. kerületi épületből, amely közel egy éve üresen áll, egyre elkeserítőbb képet mutatva.

A jövő városa – hirdeti belváros-szerte az V. kerületi önkormányzat. Néhány ponton még akár igazat is adhatunk az önreklámnak, az Akadémia utca és az Arany János utca sarkán állva azonban aligha a jövőt látjuk. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egykori épülete közel egy éve áll üresen, dicstelen átalakulása hónapokkal ezelőtt elindult. Az irodaház ugyan eredeti állapotában sem volt mérhető az Arany János utca túloldalán álló, szintén a minisztériumhoz tartozó klasszicista palotákhoz, mostanra azonban már nem csupán az építészeti értéket kifogásolhatjuk: gyomorforgató állapotok uralkodnak az elnéptelenedett épület környékén.

Az Akadémia utca és a Tüköry utca között, az Arany János utca mentén álló, L alakú épület sötétszürke és koszos zöld falai egy jókora parkolót fognak közre, ahol az elmúlt években több amerikai produkció is forgott, köztük a Homeland című sorozat. Amíg volt élet a minisztériumban, az épület és környéke többé-kevésbé rendben volt, amint azonban – az egészségügyi államtitkárság – dolgozói kiköltöztek, és megszűnt a napi forgalom, hamar elindult a metamorfózis. Alig néhány hét után a két saroknyira található szórakozóhelyek vendégei számára már nem okozott dilemmát, hogy a minisztérium árkádjai alatt könnyítsenek magukon hazafelé tartva. És a környékbeli kutyák gazdái is könnyebb szívvel engedték a jószágokat a sötétszürke épülethez. Nemsokára hajléktalanok vették birtokba a külső tereket. Ma már hatalmas vizelettócsák tagolják a bejárat előtti részt, és mindennapos látvány a falon szétkent ürülék is.

[caption id="attachment_5091" align="aligncenter" width="1080"]

Szomorú állapotok uralkodnak a minisztérium épülete körül (Fotó: Magyar Hang)[/caption]

A legabszurdabb elem azonban alighanem a közműszolgáltatók folyamatos felszólítólevele, amelyet mindig gondosan kiragasztanak a minisztérium üvegajtajára, és amint eltűnik, jön az újabb figyelmeztetés. De távolabbról sem vonzóbb a kép, leszakadt redőnyök, tépett reluxák, mocskos üvegfelületek és rozsdás fémszerkezetek éktelenkednek a belváros kellős közepén, a Magyar Tudományos Akadémia és a Parlament között.

Eddig ez persze nem több lokálpatrióta felháborodásnál, az ügy akkor vesz izgalmas fordulatot, ha figyelembe vesszük, az épület nem véletlenül áll üresen. Egy 2013-as belső átalakítás idején derült ki, hogy azbeszttartalmú építőanyag található a minisztériumban. Az épület üzemeltetője és vagyonkezelője a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) az év márciusában teljes körű azbesztfeltárást végeztetett el, amelynek eredményeként 1-3 évente újabb vizsgálatot írtak elő egészen addig, míg az azbesztmentesítés meg nem történik – írta meg az Index tavaly.

A 2016 januárjában készített levegőtisztasági mérés a hírek szerint komoly belső aggodalmat okozott. A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a dolgozói által használt területen nemhogy az egészségügyi, hanem még a tisztasági szint határértékét sem lépte át az azbesztrost koncentráció. Ilyen kizárólag üzemi területeken fordult elő, ahol ők nem végeznek munkát.

Az Emmi-dolgozók napi irodai munkavégzésük során nincsenek kitéve azbesztszennyezés egészségkárosító hatásának – mutatott rá a közlemény.

A hurráoptimizmust árnyalta némileg, hogy másfél évvel később a minisztérium rohamtempóban kiköltözött az épületből, átadva a terepet az azbesztmentesítő szakembereknek. Nem tudni, hogy a munkát elvégezték-e azóta, az egészségügyi államtitkárság mindenesetre nem költözött vissza, az épület pedig lassan egy éve áll magányosan.

Az azbeszt rendkívül erős, jó hőszigetelő, tűzálló ásvány, amelyet az 1970-es évekig világszerte széles körben használtak fel. Egészségkárosító hatása nagyjából hetven éve vált ismertté. Finom szemcséi a levegőben szétterjedve súlyos tüdőkárosodást, és rákot okozhatnak, nem véletlen, hogy ma már az azbeszt a harmadik helyen áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkeltő anyagokat tartalmazó listáján. Az EU-ban 2005-től tilos az azbeszttartalmú termékek és anyagok forgalomba hozatala.

Az ügyben megkerestük az Emmi-t, és az épületet üzemeltető KEF-t is, szerettük volna megtudni, hogy áll az azbesztmentesítés, és milyen sors vár az épületre. Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.