Egységben Magyarországért: Az Orbán-kormány járványkezelése kudarcot vallott

Egységben Magyarországért: Az Orbán-kormány járványkezelése kudarcot vallott

Margitszigeti emlékkavicsok (Forrás: Margitszigeti kavicsok/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már 40 ezer ember hunyt el koronavírus következtében Magyarországon. Ez a szám is azt bizonyítja, hogy az Orbán-kormány járványkezelése kudarcot vallott – olvasható az Egységben Magyarországért (Ellenzéki Összefogás) által közzétett, „Emlékezzünk 40 ezer halottunkra – Az elkent járványkezelés ára” című közleményében. 

Mint megírtuk, a 2020-as kitörés óta kedden átlépte a 40 ezret a járványban elhunytak száma, és jelenleg a negyedik és az ötödik hullám fordulóján vagyunk, ami sok hasonlóságot mutat az egy évvel ezelőtti helyzettel. Csak míg most a delta variánst váltja fel az omikron, egy éve az eredeti, vuhani változat cserélődött le a britre. A Portfolió számításai szerint a  járvány negyedik hulláma 10 ezer elhunytat hozott, ami európai összehasonlításban kedvezőtlennek számít. (Az első hullámban mindössze 600-an, a másodikban 12 ezren, a harmadikban mintegy 18 ezren hunytak el, ezzel hazánk bekerült azon országok közé, ahol a leghalálosabb a járvány.  

A hat ellenzéki párt közös állásfoglalása szerint az ötödik hullám elején járva „tartanunk kell attól: az eddigieknél is nagyobb számban veszíthetjük el honfitársainkat. Felszólítjuk a kormányt, hogy ne nyerészkedjen a járványon, hanem tegye ingyenessé a lakosság számára a teszteket és folytasson valódi járványkezelést!”

Emlékeztetnek, hogy „Magyarország ismét élen jár a koronavírus-fertőzöttek és -halottak számában, amiért Orbán Viktor és kormánya felel. Továbbra sincs érdemi járványkezelés, felvilágosítás, elegendő számú tesztelés, ahogyan a lakosság sem kap őszinte, tényalapú, transzparens tájékoztatást.”

Tarthatatlannak ítélik, „hogy ilyen súlyos helyzetben a kormány érdemben nem lép semmit, pedig vasárnap maga az egészségügyért felelős miniszter jelentette be: minden eddiginél többen halhatnak meg a járvány ötödik hullámában.”

Ezt követően a szükséges intézkedéseket sorolja a hat ellenzéki párt, a következők szerint.
„Az Egységben Magyarországért felszólítja minden idők legérzéketlenebb, legkapzsibb kormányát, hogy hagyjon fel a saját koronavírus-bizniszeivel, és – ha már eddig nem tette meg – foglalkozzon érdemben a kiszolgáltatott magyar emberekkel.

Követeljük, hogy az Orbán-kormány indítson minden eddiginél átfogóbb oltási kampányt, döntsön a negyedik oltás beadásának lehetőségéről, bővítse a tesztelési kapacitásokat és biztosítson elegendő, megbecsült szakembert az általa lepusztított egészségügyben. Abban az ágazatban, ahonnan a Fidesz – a Mátyás király csontjait kereső illetékes miniszterével az élen – csak az elmúlt évben legalább 5000 dolgozót üldözött el, miközben kizsigereli a hősiesen helytálló, éhbérért is áldozatos munkát végző szakdolgozókat.”

Az állásfoglalás a következőkkel zárul. „Az Egységben Magyarországért részvétét fejezi ki 40 ezer elhunyt honfitársunk családjának. A tavaszi kormányváltás után olyan egészségügyet építünk, amely minden magyar állampolgárnak elérhető és színvonalas ellátást nyújt, és amely méltó feltételeket kínál a dolgozóinak!”

Az ellenzéki összefogás képviselői gyertyagyújtással és néma főhajtással emlékeztek meg kedden délben a 40 ezer áldozatról.

Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő is megemlékezik a járványban elhunytakról. Facebook-bejegyzésében a következőket írja Merkely Bélára, a Semmelweis Egyetem rektorára és Kásler Miklós, Emmi miniszterre utalva:

„Negyvenezer honfitársunk halt meg a járvány kezdete óta és ezek az emberek az együttérzés és a fájdalom legkisebb jele nélkül annyit mondanak: mindent jól csináltunk, mindent ugyanígy csinálunk tovább, lesz ez még sokkal több is, de ez van, nincs mit tenni.”

Majd arról ír a képviselő, hogy nem mindenért okolható a politika, de más országok példája azt mutatja, sok honfitársunk halála elkerülhető lett volna a járvány megfelelő kezelésével.

„Elképesztő ennek a két embernek a cinizmusa, pedig orvosokról van szó... Ezek az emberek a karrierjük miatt kiszolgálják a választási kampányt: a Főnök szót sem akar vesztegetni már esetleges újabb védelmi intézkedésekre, ezért Kásler megvonja a vállát és azt mondja: khm, hát lesz napi 200 halott.”

Végül emlékeztet, „a járvány által leterhelt egészségügy miatt rengeteg diagnosztikai és terápiás eljárás késik, gyakorlatilag a közegészségügy összeomlott. A világháború óta nem halt meg egy év alatt annyi honfitársunk, mint tavaly, de egész egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy csak egy zavaró statisztikaként, számként gondoljunk rájuk. Kérem Önöket, hogy ma egy percre mindannyian álljanak meg és gondoljanak azokra az ismerőseikre, akik a járvány áldozatai lettek!”

Felmerül a kérdés, hogy Magyarország miért nem közöl aktuális adatokat arról, hogy mennyire védte meg az embereket az oltás a negyedik hullámban – erről már Ferenci Tamás biostatisztikus beszélt a Portfoliónak. Az Egyesült Államokban a kétszer oltottak 5-ször kisebb eséllyel produkálnak pozitív tesztet és 14-szer kisebb eséllyel halnak meg, mint az oltatlanok. Azok, akik három dózist kaptak, 10-szer kisebb a fertőződés esélye és 20-szor kisebb a halálozásé az oltatlanokhoz képest.

Angliában is heti rendszerességgel közlik az intenzív osztályos ellátás adatait: betegjellemzőket, kimeneti adatokat (halálozás, ellátás időtartama), a legváltozatosabb lebontásokban (életkor szerint, nem szerint, szükséges terápia, például lélegeztetés-igény szerint). A szakember szerint amíg nálunk nincsen ilyen teljesítménymérés, nyilvánosság számára is elérhető formában, addig azt sem tudjuk, hogy melyik kórház teljesít jobban vagy rosszabbul a gyógyításban, hogy kiről kell példát venni, és kinél feltárni a problémákat.

Már az is hatalmas újdonságba megy Magyarországon, hogy Kásler Miklós hétfőn elárulta: a kórházba kerülők hatvan százaléka nem részesült oltásban, negyven százaléka igen. A kórházba kerülők közül 1850 személyt kellett intenzív osztályon kezelni. Közülük 70 százalék nem volt oltott, és 30 százaléka oltott. Az azonban már nem derült ki, hogy hányan kaptak közülük kínai vakcinát, aminek a használatát Márki-Zay Péter megválasztott ellenzéki miniszterelnök-jelölt népirtásnak nevezett egyik videójában.

Az RTL Klub hétfői riportjában Rékasi Balázs egészségügyi közgazdász, orvos azt mondta el erről, hogy a saját praxisában tapasztaltak szerint idősek kerülnek nagy számban kórházba, akik közül sokan kínai vakcinát kaptak. Szerinte az oltottan kórházba kerültek között magasabb azok aránya, akik Sinopharmmal lettek beoltva, és idősebbek, amit azzal magyaráz, hogy maga a gyártó cég sem tesztelte az oltóanyagot a 60 évnél idősebb korosztályban.