Egységben Magyarországért: Orbán ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön!

Egységben Magyarországért: Orbán ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön!

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor február 1-jén találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában. Az Egységben Magyarországért – már nem először – azt követeli a miniszterelnöktől, hogy nyugtassa meg hazánk joggal zúgolódó szövetségeseit, mondja le moszkvai látogatását és tegye egyértelművé: „nem leszünk gyarmat”; Magyarország helye az Európai Unióban és a NATO-ban van! A pártszövetség közleményében megjegyzi: „Az a miniszterelnök, aki ilyen helyzetben némán, csettintésre Moszkvába utazik, hogy a Kremlben a szőnyeg szélén toporogjon, elárulja Magyarország és Európa érdekeit is. Az Egységben Magyarországért azt követeli a miniszterelnöktől, hogy ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön!”

A közelményt jegyző pártok úgy gondolják, a rendszerváltás óta eltelt három évtizedben soha nem érte még olyan támadás hazánk szuverenitását, mint a múlt héten. Az Oroszország által az Egyesült Államoknak küldött követeléscsomagot, melyben Moszkva arra kéri a rivális nagyhatalmat, hogy fegyverrendszereit vonultassa vissza az 1997 után a NATO-hoz csatlakozott országok területéről, úgy értelmezik, hogy ebben „Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólította fel Magyarországot, hogy hagyja el a NATO-t”.

Mint megjegyzik: „az éppen Ukrajna megszállását fontolgató Oroszország arra kér minket, hogy áruljuk el szövetségeseinket, mondjunk le szuverenitásunkról, és tegyük hazánkat katonailag védtelenné. A képtelen felszólítást követően a hazánk szövetségeseivel szemben mindig oly’ hangos magyar miniszterelnök néma maradt. Nincs szuverenitásféltő szabadságharc és kardcsörtetés, csak egy repülőjegy Moszkvába. Nem véletlen, hogy mára az Európai Parlament, a V4-ek és a szövetségeseink is nyugtalanok a találkozó miatt, ebben a feszült helyzetben pedig árulás Moszkvába menni.”