Egyszerre náciztak és b*ziztak a plakátrongálók

Egyszerre náciztak és b*ziztak a plakátrongálók

Megrongált plakát a régi gödöllői mentőállomásnál (Forrás: Gödöllői Lokálpatrióta Klub)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen fiatalember ellen emelt vádat kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt az ügyészség, ennyi lett az eredménye bő kétévnyi nyomozati munkának. A 2019-es kampányban a Gémesi Györgyöt polgármesterként indító Gödöllői Lokálpatrióta Klub számos olyan plakátját megrongálták, amely nem volt bekamerázva, egy esetben hibáztak csak az elkövetők. Az „ügy” a megismert anyagokból kerek történetté áll össze, felsőbb körök érintettsége egyértelmű, az „ügy” azonban lényegében mégsem létezik, hivatalosan. Az esetnek önmagán jóval túlmutató tanulságai vannak.

Késő este volt már, negyed tizenkettő körül, amikor a gödöllői ipari parknál egy Skoda állt meg az út mentén. Rendszáma jól kivehető a felvételeken. Négyen ültek a kocsiban, egyikük, egy kapucnis fiatalember a hátsó ülésről szállt ki, majd festékszóró spray-vel esett neki a Gödöllői Lokálpatrióta Klub óriásplakátjának. Másikuk videózott, a harmadik a kocsi és a plakát között rohangált, míg a negyedik a volánnál ült. Egy héttel az önkormányzati választás előtt, 2019. október 5-én történt mindez.

A metódus ugyanaz, mint tizenöt másik plakát esetében: a lokálpatrióta szót áthúzták, a klub logójára horogkeresztet rajzoltak, az együttműködésben részt vevő, korábban jobbikos jelöltet Hitlernek maszkírozták, képére ráírták, hogy: „náci néni”, a középen álló polgármester, Gémesi György alakjára pedig, hogy „buzi”.

Csakhogy akadt egy különbség a többi rongáláshoz képest: erről egy vadkamera felvételeket készített, amely aztán az ügyben történt feljelentéssel együtt a rendőrséghez, majd az ügyészséghez is eljutott – derül ki a birtokunkban lévő hivatalos dokumentumokból. A képeken többek között az látható, hogy az elkövetők lefotózták az általuk épp megrongált plakátot, elhajtottak, majd miután rájöttek, hogy a horogkereszt első körben lemaradt, visszatértek pótolni az ábrát.

 

A Gödöllői Lokálpatrióta Klub elnöke, Pelyhe József 2019. október 7-én tett feljelentést a város rendőrkapitányságán, ahol a rendszám alapján hamar azonosították a járművet vezető M. Barnabás 1996-os születésű helyi lakost. Telefonját lefoglalták, amelyben a nyomozati anyag szerint többek között ezt az október 8-ai üzenetet találta a hatóság: „Hallod naon cink van, Vécsey volt apánal. Megvan az önkormányzatnak a rendszámom.” Ezt az üzenetet az ügy másik korábbi gyanúsítottjának, P. Ferencnek küldte, míg a harmadik egykori gyanúsítottnak, M. Benjáminnak ezt üzente: „Beszélj Dáviddal, s kérd meg h tudjon meg minden infót estig vécseytől.” Bár teljes nevét nem írják ki, de tudható, hogy Vécsey László egyik „kitartó segítője” a Fidelitas helyi elnöke, Kiss Dávid, aki önkormányzati képviselőnek is indult, de alulmaradt a Gémesi-féle lokálpatrió ták jelöltjével szemben. (Kitartó segítőként konkrétan a Fidelitas hivatalos oldala hivatkozik Kiss Dávidra.)

A nyomozást az elfogultság elkerülése érdekében a Dunakeszi Rendőrkapitányságra tették át. Egy itt zajlott kihallgatáson P. Ferenc – akkor még – gyanúsítottnál a nyomozók rákérdezték a Vécsey nevű emberre vonatkozó üzenetre. Erre P. Ferenc ezt felelte a nyomozati anyag alapján: „igen, említette, hogy Vécsey volt az apjánál, és azt is említette, hogy megvan a rendszáma. A Vécsey nevű személy, a helyi Fidesz vezetője, helyi politikus”. A gyanúsítottak mindazonáltal arra hivatkoztak, egy korábbi közlekedési vétség, egy tábla kidöntése miatt hitték azt, hogy az önkormányzat vizsgálódik, azt pedig tagadták, hogy a plakátrongálásban részük lett volna. M. Barnabás édesapja, akinél járt „Vécsey”, közeli hozzátartozójáról lévén szó megtagadta a vallomást. Vécsey László fideszes országgyűlési képviselő tanúként azt állította (2021. október 21-én), hogy nem ismeri a nevezett fiatalembereket, sem M. Barnabás édesapját. „Dáviddal” kapcsolatban pedig így fogalmazott: „csak arra tudok gondolni, hogy lehetett a kampányidőben azokban a napokban olyan személy, aki egyébként Dávid nevű, aki hallotta a közvélekedést, véleményemet, beszélgetéseket, nem tudom, ki lehet ez a személy. Az említett nevek továbbra sem ismerősek, akár a megadott személyek is ott lehetettek, nem tudom”.

A meghallgatás során az iratok alapján nem merült fel, hogy a fideszes képviselő közeli segítője, a párt helyi jelöltje Kiss Dávid, és hogy ez a Dávid netán lehet-e az a Dávid, akinek információkat kellene szereznie a politikustól. Fontos körülmény pedig, hogy rendőrségi kihallgatásán (2019. október 29- én) M. Barnabás gyanúsított P. Ferenc és M. Benjámin mellett Kiss Dávidot is barátjaként nevezi meg.

A gödöllői kapitányság 2019. októberi (pontos nap nem szerepel az irat végén) hivatalos feljegyzését a nyomozó azzal zárja: „…a megtekintett üzenetek alapján gyanú merül fel arra vonatkozóan, hogy a bűncselekmény elkövetéséhez M. (teljes név kiírva) Benjáminnak, valamint P. (teljes név kiírva) Ferencnek is köze lehet. A gyanúsítottak tagadták, hogy ők lennének az elkövetők, hiteles alibivel azonban nem szolgáltak, M. Benjámin például azt vallotta: nem emlékszik, hogy a városban járt-e a rongálások idején.

A Fidesz gödöllői alelnöke, Molnár Árpád szintúgy feljelentést tett, ebben arra hivatkozik, hogy a helyi közösségi médiában sokan a kormánypárt jelöltjeit tartják a rongálások elkövetőinek, ez pedig a „helyhatósági választás eredményét döntően befolyásolja”.

A lokálpatrióták által kezdeményezett ügy a Dunakeszi Járási Ügyészségre került, ahol 2021. július 22-én az eljárást megszüntették. Mint az ügyész határozatában fogalmaz, M. Barnabás, P. Ferenc és M. Benjámin Gábor „gyanúsítottakkal szemben indított indult eljárást – a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg, hogy a bűncselekményt a gyanúsított követte el – megszüntetem.” (…) „A felvételek minősége és az éjszakai órák miatt az azon szereplő személyek arca nem látható.” „(…) nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy a bűncselekményt a gyanúsítottak követték el, illetve azt sem, ha nem a gyanúsítottak, akkor ki volt az a személy, aki megrongálta a plakátokat.”

Pelyhe József, a lokálpatrióták elnöke a döntést követően (2021. augusztus 21-én) panaszt tett a Pest Megyei Főügyészségen, kifejtve, hogy a rendelkezésre álló adatok és bizonyítási eszközök alapján igenis egyértelműen bizonyítható az elkövetők kiléte. Ezt követően a dunakeszi rendőrkapitányságnak is megfogalmazott egy beadványt, amelyben a tanúvallomásokban lévő ellentmondásokra hívja fel a figyelmet.

Idén január 22-én végül újabb határozat született a Dunakeszi Járási Ügyészségen, ez alapján P. Ferenccel és M. Benjámin Gáborral szemben ismételten megszüntetik az eljárást, M. Barnabással szemben viszont vádiratot nyújt be a vezető ügyész a Gödöllői Járásbírósághoz.

Vécsey Lászlót e-mailben kerestük meg a következő kérdésekkel: A Fidesz gödöllői alelnöke, Molnár Árpád feljelentést tett a plakátrongálások ügyében. Van-e tudomásuk a nyomozás állásáról? Ön rendőrségi tanúvallomásában azt mondta, nem ismeri a gyanúsítottakat, holott egyikük telefonos üzenetében konkrétan utal egy bizonyos „Vécseyre”, aki az ügyben az apjánál járt, másikuk pedig tanúként azt mondta: „A Vécsey nevű személy, a helyi Fidesz vezetője, helyi politikus.” Továbbra is tagadja, hogy kapcsolatban áll a (korábbi) gyanúsítottakkal? Volt-e tudomása arról 2019. október 8-án, hogy a rongálások miatt feljelentés történt, és hogy ismert az elkövetéshez használt jármű rendszáma? Beszélt-e politikustársával, Kiss Dáviddal az ügyről, illetve kereste-e Önt Kiss Dávid azzal, hogy tudjon meg többet a nyomozás állásáról? Az eddig megismert információk alapján mit gondol, az ipari parknál elhelyezett vadkamera felvételein látható fiatalok maguk találták ki, hogy plakátokat rongálnak, netán megbízta őket valaki ezzel, ha igen, ki?

A politikus gyorsan és röviden válaszolt: „Rendőrségi tanúvallomásomban mindent elmondtam, amit az ügyről tudok. Azóta semmilyen további értesülésem nincs az ügy állásáról.”

Itt tart tehát most a történet, ami jócskán túlmutat azon, hogy néhány suhanc plakátokat rongált. Egyértelmű a történtek szervezettsége, előre kiterveltsége, s az is, hogy hiába végez a rendőrség részben azért mégiscsak értékelhető nyomozati munkát, az ügyészségi szakban a regnáló hatalom számára kényes ügy ezúttal is elhasalt. Egyetlen hatóság sem vizsgálta, felmerül-e hamis tanúzás, illetve hogy miként szerezhetett bárki civilként tudomást a nyomozás állásáról – akár a fideszes képviselő volt ez a bizonyos Vécsey, akár csupán névrokona – a feljelentés másnapján. Az önkényuralmi jelképek használatáról, emberi méltóság megsértéséről nem is beszélve, lévén az ügyészségi anyag mindössze kisebb kárt okozó rongálásról ír. Ha a vélt elkövetők, a kishalak egyikét netán el is ítéli majd a bíróság, a szervezők, megbízók, felbujtók személye hivatalosan alighanem örökre ismeretlen marad.

Emlékezetes, Gémesi György polgármester személyét és környezetét folyamatosan érik támadások a kormány propagandájának részéről. Az ő és lánya lakásába betörtek, telefonját lehallgatták, kétnapos hivatalos opátiai látogatását horvátországi luxusnyaralásként tálalták, az önkormányzat számára hatmillió forint körüli összegért vásárolt, korábban tesztautóként használt Opelt pedig luxusterepjárónak nevezték.

Vécsey László idén is indul a választáson, közös ellenzéki kihívója Hohn Krisztina lesz.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2022/7. számában jelent meg február 11-én.