Éjféltől feloldják az Anglia és Magyarország közötti légi forgalom tilalmát

Éjféltől feloldják az Anglia és Magyarország közötti légi forgalom tilalmát

Utasok szállnak fel a Wizz Air repülőgépére (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs mai tájékoztatóján bejelentették, hogy ma éjféltől a magyar repterek újra fogadhatnak az Egyesült Királyságból érkező gépeket. A légiforgalmi zárat korábban a Nagy-Britanniában viharosan terjedő mutáns koronavírus-változat miatt rendelték el, amely 70 százalékkal fertőzőbb, mint az eddigi vírus.

Persze valójában a helyzet csak még sokkal rosszabb lett a légiforgalmi zár elrendelése óta, így a rendelkezés feloldásának nehéz megtalálni járványügyi indokoltságát. Az új vírusváltozat nem okoz súlyosabb megbetegedést, viszont éppen e miatt szó szerint letarolta a Brit-szigeteket, és teljes zárlatot kellett elrendelni az Egyesült Királyságban és Írországban.

A Magyarországra érkezők számár kötelező a hatósági házikarantén, és természetesen minden rendelkezést be kell tartaniuk, ami az itthon lévőkre is vonatkozik. Ennek ellenére nem tűnik reálisnak, hogy megakadályozható a mutáns vírus átterjedése Magyarországra (ha még nincs jelen), hiszen a korábbi változatot sem sikerült megállítani a határon, akkor a sokkal jobban fertőző variáns megállítása is esélytelen. Ugyanakkor a lassítása érdekében mindent meg kell tenni.

A tilalom feloldása inkább annak tulajdonítható, hogy az elmúlt napokban több Angliából induló repülőre sem engedték felszállni a magyar útlevéllel rendelkező utasokat. Ahogy megírtuk, így jártak hétfőn a Lutonból Pozsonyba induló járat magyar utasai is, akik közül nagyjából 50-en rekedtek a repülőtéren.

(via Telex)