Éjféltől már nem dolgozhat Zacher Gábor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt napok újabb botrányait követően Zacher Gábor, a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője a mai nappal beadta felmondását, de október végéig még folytatja munkáját az intézményben – írta pénteken a hvg.hu.

Péntek estig újabb fejlemények történtek az ügyben. Zacher Gábor akkor már azt közölte a hvg.hu-val, hogy már csak éjfélig dolgozik a Honvédkórházban. Bár úgy tervezte, hogy a műszakjait elviszi a felmondási ideje alatt, Kásler Miklós miniszter azonban máshogy gondolta: „Délután elfogadta a lemondásomat, és mentesített a felmondási idő letöltése alól – mondta Zacher. A döntést nem indokolták. Zacher erre nem számított, arra igen, hogy esetleg nem osztályvezetőként dolgozik október végéig.

A Honvédelmi Minisztérium még délután úgy reagált, hogy Zacher szerződése év végével lejár és nem akartak hosszabbítani. Az orvos ezt megerősítette a hvg-nek, mint mondta, a kórházvezető csütörtökön tájékoztatta, hogy pályázatot írnak ki a posztra, amire ő is pályázhat, de nem akart. Állítása szerint a kórházban a sürgősségi osztályon a minimumfeltételeket sem teljesítik, az előírt 6 orvos helyett 4-5 orvos van jelen, de olyan is előfordul, hogy közülük négyen rezidensek.

Zacher délelőtt a hvg.hu-nak azzal indokolta felmodását, hogy az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult a kórházban, a munkavégzést veszélyeztette. Az egészségügyi munkavégzés veszélyeztetése egyben a beteg számára is veszélyeztető. „Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni” – hangsúlyozta a lapnak Zacher, aki elmondása szerint kénytelen volt a döntését meghozni, mert nem tud elszámolni a lelkiismeretével. Az elmúlt napokban Zacher Gábor mellett 9 orvos adta be a felmondást, amit tegnap a Honvédelmi Minisztérium letagadott.

Zacher Gábor, akinek a média a drog

Zacher Gáborral zátonyra futott házasságáról, az orvos létről, a kalandról, vérről, verejtékről és az összeomló egészségügyi rendszerről beszélgettünk. Barátai, kollégái pedig róla meséltek.

Zacher lemondása azért is érdekes mert június közepén a Magyar Hírlapnak adott kétoldalas interjújában a szakember még arról beszélt, hogy azért került a választások idején kereszttűzbe a kórház, mert egyes ellenzéki médiumok előszeretettel nyúltak olyan témákhoz, amelyek lejárathatják a magyar egészségügyet. Bár akkori interjújában elismerte, hogy a sürgősségi osztályon 18-20 főállású szakorvosra lenne szükség, de szerinte az a 10-12 munkatárs, aki abban az időszakban az osztályon dolgozott, országos viszonylatban jó aránynak számít. A betegellátást hiányosságaira vonatkozó kritikákkal kapcsolatban Zacher akkor úgy nyilatkozott: „az a háziorvos és szakorvos kolléga – tisztelet a kivételnek –, aki indokolatlanul a sürgősségire utalja be a betegét, nem csinál mást, mint áttolja a felelősséget, aztán ha elirányítjuk ezeket a pácienseket, tényleg mi leszünk a no-go zóna”.

A Magyar Hang is kereste Zacher Gábort, ha sikerül elérnünk, frissítjük cikkünket.

Az elmúlt több mint egy évben több tragikus haláleset is történt a kórházban. Vathy Zsuzsa író, Lázár Ervin felesége, azért halhatott meg, mert nem látták el időben. Tavaly decemberben órákig várattak a Honvédkórház ügyeletén egy 58 éves asszonyt, akin később az orvosok már nem tudtak segíteni, egy súlyos hasi fájdalmakkal küzdő férfit pedig többszöri kérés ellenére sem láttak el. Fél napi várakozás után műtötték csak meg, de ez már nem volt elegendő, a férfi másnap délelőtt meghalt.

Áprilisban arról cikkezett a magyar sajtó, hogy ezek után felkínálták Zacher Gábornak, hogy mondjon le, amit ő elfogadott. Később kiderült, a hír nem igaz, a toxikológus egyáltalán nem tervezte távozását.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon.