Elárasztott tolnai falu: a helyben élők vagyonában keletkezett a nagyobb kár

Elárasztott tolnai falu: a helyben élők vagyonában keletkezett a nagyobb kár

Kárfelmérés a kétyi áradat után Fotó: Gödrei Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egész országot bejárták azok a videófelvételek, amelyek egy Tolna megyei kisközségben, a 700 lakosú Kétyen készültek. A települést alig 25-30 percig tartó villámárvíz árasztotta el, gépkocsikat ragadott magával, kerteket öntött el, és egy ház szuterénjét is hordalékkal borította be.

– Nem ez az első felhőszakadás a környéken, hiszen az elmúlt egy hónapban Dombóváron, Gunarason vagy éppen Pakson is előfordult már hasonló. Mi ennek ellenére reménykedtünk, hogy megússzuk, de sajnos nem így történt – mondta a Magyar Hangnak Gödrei Zoltán, a falu polgármestere, akit a károk felmérése közben értünk el.

Kérdésünkre a polgármester elmondta, őseik a három domb közötti völgyet szemelték ki a letelepedésre, aminek előnyeit élvezik, hátrányait pedig elszenvedik. Ezúttal a dombok közötti völgyben lezúduló hatalmas mennyiségű csapadékot annak ellenére nem tudta elnyelni a belterületi vízeket elvezető árok, hogy azokat rendszeresen tisztítják. Az sem segített, hogy az árok egy szakaszát egy éve pályázati pénzből felújították.

Bár a rémisztő videó- és fényképfelvételek alapján azt gondolná az ember, hogy komoly károk keletkeztek a faluban, még sincs így. A polgármester elmondta, az áradat sehol nem tépte fel az úttestet, hidakat sem sodort el, így az önkormányzati vagyonban csak minimális kár keletkezett, mindössze egy kis szakaszon sérült a járda. A helyben élők vagyonában azonban nagyobb kár keletkezett, hiszen – amint a videófelvételeken is látszik – több autót is felkapott az áradat. Az egyik sodródó gépkocsi komolyabban megsérült, egy másikat pedig az egyik víznyelőbe sodort az ár, és ráhordta a törmeléket. Az ő kárukat legfeljebb casco biztosítás fedezheti. Ugyanakkor a kertekben is komoly károk keletkezhettek. A település aljában, ahol összegyűlt a lefolyó víz, az egyik ház szuterén szintjét öntötte el 80 centi magasan az ár, és levonulása után mintegy tíz centiméter vastag hordalékot hagyott maga után.

– Szerencsére nem éjszaka történt a baj, így gyorsan meg tudtuk szervezni a helyreállítási munkákat. Sokan voltak otthon az ár idején, mert a gyerekek már hazaértek az iskolákból, a délelőtt dolgozók úgyszintén, és a nyugdíjasaink is otthon voltak. Így alig ért véget 25-30 percig tartó áradat, már neki is állhattunk a munkának. Nagyon boldoggá tesz, hogy a bajban megmutatkozott, milyen jó a faluközösség. Több csoportban segítettünk a bajba jutottakon, azok sem vonták ki magukat a helyreállítási munkákból, akiket nem érintett az ár. A legnagyobb összefogás akkor mutatkozott, amikor több csapat együtt takarította ki a hordalékot az elöntött szuterénből – emelte ki a polgármester.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.