Elbukott az LMP akkugyáras népszavazási kérdése

Elbukott az LMP akkugyáras népszavazási kérdése

A tervezett akkumulátorgyár ellen tüntettek Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Szabó Zsolt László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem engedte át a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az LMP által benyújtott akkugyáras népszavazási kérdést – ezt Ungár Péter, a párt társelnöke jelentette be a döntés után. 

Az LMP kérdése így szólt volna: „Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”. Vagyis – Ungár Péter megfogalmazása alapján – kötelező helyi népszavazást írt volna elő minden olyan településen, ahol „szennyező akkumulátor-gyárat” akar a kormányzat építeni. A politikus szerint egyértelműen látszott, hogy a kormánypárti- és kormány által delegált NVB-tagok nem tudtak érdemi érveket mondani, így alapvetően pártpolitikai alapon akarja a Fidesz ellehetetleníteni, hogy a magyar emberek véleményt mondjanak. – A Fidesz fél attól, hogy megkérdezze az emberek véleményét – fogalmazott.

Egyúttal bejelentette azt is, hogy megtámadják az NVB döntését, mert egyértelműen látszott szerinte, hogy nekik van igazuk jogi értelemben is, illetve újabb kérdéseket adnak majd be.

Érdekesség, hogy az LMP az egyetlen párt, amelynek Debrecenben – ahol a leghangosabb a tiltakozás jelenleg a tervezett akkugyár ellen – egyszer már elfogadták egy helyi népszavazási kérdését. A párt ugyanakkor itt fékezett és egyetlen aláírásgyűjtő ívet sem vett fel. Ezt akkor lapunk kérdésére azzal magyarázták, hogy a kormány egyre nyíltabban felvállalta, hogy Magyarországot akkumulátor-nagyhatalommá akarja tenni. – Ezért meggyőződésünk, hogy ez egy országos probléma, amire ha van lehetőség, országosan kell nemet mondani, mert amíg ezt nem tesszük meg, addig egy település lakói sincsenek biztonságban ezektől a hangos, szennyező és elképesztően energiaigényes monstrumoktól – közölték akkor.