„Eljött az idő, hogy a kormány végre egyenrangú félként kezeljen bennünket”

„Eljött az idő, hogy a kormány végre egyenrangú félként kezeljen bennünket”

Elég a lenézésből – az oktatásért tüntetnek 2022. november 18-án (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elég a lenézésből címmel hirdetett tüntetést az oktatásért péntek délutánra Budapestre az Egységes Diákfront. A Március 15. térre hirdettek gyülekezőt, majd onnan a Clark Ádám térre vonult a több ezres tömeg, ahol a Váralagútról Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak és egy óriási kockás inges molinót is kifeszítettek. Bejelentették, hogy folytatják, december 9-én a köztévé előtt tüntetnek.

Öt óra előtt már elkezdtek gyülekezni a résztvevők, negyed hatkor pedig erőteljes skandálás kezdődött, „Szabad ország, szabad oktatás”, „Nincs tanár, nincs jövő!” „Fizessétek meg a tanárainkat!” „Elegünk van!” – skandálták. Fél 6 előtt elkezdődött a vonulás, mely az Erzsébet hídon át halad majd a Clark Ádám térre. A tüntetők folyamatosan skandálják a már megszokott jelszavakat. Az eső olykor szemerkél, nincs jó idő. A tüntetők a Váci utcán indultak el. 

Fél hat után nem sokkal a vonulók elérték az Erzsébet hidat. Ott rázendítettek a Kossuth nótára is. Becslések szerint már több ezren lehetnek a tüntetők. Zúg a „Pintér, takarodj!” is. 17:52-re a menet eleje átért a budai oldalra – jelentette tudósítónk.

Többségében fiatalok, diákok vesznek részt a tüntetésen, folyamatosan zengenek a megafonok: Pintér takarodj, Nincs tanár, nincs jövő, Rendes tanárnak rendes bért – jelentette tudósítónk. Új szlogen is felbukkant: „Budavárból, Budavárból gyertek le!”

A Mérce élő Facebook-adásában közben az egyik szervező elmondta hogy december 9-én a Kunigunda útján, az MTVA előtt fognak tüntetni, mivel a köztévé nem teljesítette a követelésüket. Negyed hétkor a Várkert Bazár előtt haladt el a menet eleje, a molinóval, mely szerint „Tanárainkkal vagyunk”. A tüntetőket rendőrautók kísérik. 

Negyed hétre elérte a menet eleje a Clark Ádám teret, fel is csendült a hangszórókból a Mi vagyunk a grund, a tiltakozások himnusza. 

Tudósítónk beszélt egy középkorú hölggyel, aki azt mondta, azért jött ki, mert a kislánya, aki középiskolás, szintén itt van és féltette egyedül elengedni. Állítása szerint a gyereke és osztálytársai nagyon motiváltak, a kormány lekezelő stílusa nem veszi el a kedvüket a kiállástól, sőt, egyre dühösebbek. Mint mondta, ebben a rossz időben szívesebben maradt volna otthon, de a lánya miatt eljött és egyébként is egyetért velük: ha nem vesszük a fáradságot, hogy kiálljunk az érdekeinkért, a kormány biztosan nem fog semmit tenni az oktatás megreformálásáért, a pedagógusokért.  

A Váralagút felett kifeszítettek egy óriási kockás molinót.

A mai nap az oktatás napja volt, élőlánc, sztrájk, tüntetés. Már majdnem egy éve tiltakozunk. A kormány azonban nem tesz semmit – jelentette be Pirint Gergő szervező a színpadon. Eljött az idő, hogy a kormány végre egyenrangú félként kezeljen bennünket. Nincs más megoldás, nekünk magunknak kell megoldanunk a problémákat, mivel a kormány negligál minket. Szervezkedni kell az iskolákban, aki most itt van, hétfőn menjen be, fogjon össze más diákokkal, és hangosítsa fel a saját iskolája problémáját. Ha minden iskola fellázad, a kormány és a tankerület is meghátrál – mondta. Majd a felszólaló a szegregáció ellen szólalt fel. „Nem elég a magasabb bér, itt oktatási reformra van szükség, amelynek része a szegregáció felszámolása” – mondta. Nem hagyjuk – kezdték skandálni a tüntetők. Majd azt, hogy Elegünk van.

Ezt követően az MTVA-nak adott ultimátumról beszélt a következő felszólaló. Mint mondta, némán hallgatnak a köztévénél. Ezért egy perces néma csenddel mutassuk meg, hogy ők mennyire hallgatnak mindenről. Ezt követően újra skandálás kezdődött: „Szabad ország, szabad oktatás!” „Ki fog holnap tanítani?”, Tanár nélkül nincs jövő”, „Elegünk van”, „Csend nem rend”.

Nem csak a bérekről van szó, ezt sokan félreértük, hanem nagyon sok gond van, amelyek megoldása nélkül nem fogunk célba érni, ezért állították össze az Egységes Diákfront hat pontját. Ezt ismertették is. De hangsúlyozták, hogy ezek megoldásához elengedhetetlen az azonnali béremelés a pedagógusoknak. A felszólaló beszélt arról, hogy Maruzsa Zoltán erre semmilyen ajánlatot nem tudott tenni. A tanárok éljenek meg a csillogó diákszemekből? Próbálják meg akkor a Karmelitában is – mondta. Ezután azt kérte, hogy mindenki világítson az Alagútra, ahonnan az állami pénzszórást szimbolizálva Pintér Sándor-os játékpénzt szórtak le.

József Attilától a Levegőt! szavalta el egy diák, majd jött a Mi vagyunk a grund közös éneklése.

Még mindig itt vagyunk, mert még nem teljesültek a követeléseink, még mindig szenvednek a kis elsősök a hetedik órában a bioszon, még mindig nem tudják az érettségizők, hogy a 2020-as nagy változás hogy változtatja meg az érettségit. Itt vagyunk, mert az oktatás romokban és a lelkiismeretünk nem engedi, hogy máshol legyünk – mondta a következő felszólaló, Mihalics Lili. – Erről a hónapok óta tartó tiltakozásról mindenkinek kellene tudnia, mert ez tényleg nemzeti ügy, a közmédia mégsem engedi. Az az igazság, hogy cserbenhagyott minket a kormány, akinek az országot kellene szolgálni, követeljük, hogy hallgassanak meg bennünket, hogy engedjenek be a köztévébe, hogy elmondhassuk, hogyan néz ki mag Magyarországon az oktatás helyzete.

Nem szórakozásból vagyunk itt, esőben, hidegben, hanem azért, mert az oktatás tényleg romokban. Készüljetek, mert december 9-én találkozunk a köztévénél, hogy egész Magyarországnak elmondhassuk, hogy mi a helyzet – mondta. Arról is beszélt, hogy a diákok nem engednek a fenyegetéseknek, a megaláztatásnak és ők nem fognak elhallgatni. Majd a Himnusz közös eléneklése következett, zárásként. Folytatjuk – ezzel búcsúztak.

Élőlánc, sztrájk, MTVA, Karmelita

Mint a szervezők írták, továbbra sem történt változás az oktatásügy terén, a kormány még mindig nem tudott érdemi ajánlattal előállni a szakszervezetek követeléseire. Hozzátették, eközben a közmédia hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról, ezért ultimátumot adtak a magyar köztévének. Felhívásukban arra szólították fel az MTVA-t, hogy ők, diákok, megszólalhassanak az elmúlt időszakban zajló sorozatos kiállásokról és azok okairól. Felételük az volt, hogy a tájékoztatás az M1 Televízióban történjen! Hétköznap, főműsoridőben (tehát 18:30 és 21:30 közötti időszakban)! Legalább öt percig! Élő adásban! Erre választ még nem kaptak, ezért is demonstrálnak.

A Clark Ádám téri helyszínt azzal indokolta előzetesen lapunk érdeklődésére Pirint Gergő, az egyik szervező, hogy a tér a Budai Vár alatt található. A helyszínválasztás azt a lenézést szimbolizálja, amellyel a magyar kormány viszonyul az oktatáshoz. Merthogy mind a Miniszterelnökségnek otthont adó Karmelita kolostorból, mind a köztársasági elnök hivatalából ráláthatnak a térre – mondta.

Pénteken egész nap megmozdulások voltak. Reggel, a tanítási idő kezdetén országszerte tartottak megmozdulásokat a pedagógusok, a diákok, szülők és más tüntetők. Budapesten élőláncot szerveztek a csatlakozó fővárosi iskolák tanulóinak részvételével. Akadtak ugyan szakadások a láncokban, de a novemberi arcát mutató időjárás ellenére is sokan vettek részt benne. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője szerint felemelő érzés volt a sok diák aktivitása. A miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban azonban nem ért véget a megmozdulás az élőlánccal: a tanulók kétórás ülősztrájkot is szerveztek.

Címkék: tüntetés, oktatás