A Számoljunk Együtt Mozgalomnál eddig 5200-an jelentkeztek a szavazatszámlálónak

A Számoljunk Együtt Mozgalomnál eddig 5200-an jelentkeztek a szavazatszámlálónak

A szavazatszámláló bizottság munkatársa lezár egy szavazóurnát az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napi 300-500 között mozog ezekben a napokban a Számoljunk Együtt Mozgalomnál (SZEM) a szavazatszámlálásra jelentkezők száma – erről beszélt lapunk érdeklődésére Pákozdi Éva, a mozgalom alapítója. A SZEM vezetőjét annak apropóján kérdeztük, hogy Áder János köztársasági elnök kedden délután kitűzte az országgyűlési választás időpontját április 3-ra.

Pákozdi Éva megkeresésünkre azt mondta, hogy az időpont kitűzésének híre még nem különösebben érződik a jelentkezések számában. Az előző két hét átlaga napi 150-200 körül volt, az utóbbi napokban ennél több jelentkezés fut be, ez napi 300-500 közötti regisztrációt jelent. Szavai szerint „a várakozás szele azért érződik”. Eleve a mozgalom az „óvatos kampányát” is a közelmúltban, az előző héten indította el, így a következő hetekben számít a jelentkezők jelentősebb gyarapodására.

Szám szerint mindez azt jelenti, hogy 2022-ben eddig 1700-an jelentkeztek szavazatszámlálásra, összességében pedig 5200 jelentkezőnél tartanak.

Pákozdi Éva kiemelte azt is, hogy már az őszi ellenzéki előválasztás idején megkérdezték az önkénteseket, hogy ki tartana velük a 2022-es országgyűlési választásra is, és a jelentkezők egy része már akkor jelezte, hogy vállalná a számlálást idén áprilisban is. Összesen legalább 10 ezer civil szavazatszámlálót szeretne a mozgalom összegyűjteni, ezt reális célkitűzésnek tartják és február közepéig toboroznak. Ha valaki később jelentkezik, még csatlakozhat, ugyanakkor mivel március 25-ig delegálhatnak a választáson induló jelöltek szavazatszámlálókat, így annál később már nem lehet csatlakozni.

Pákozdi Éva ennek apropóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a választási szabályok értelmében a civilek nem tudnak szavazatszámlálót delegálni, azt csak a pártok, illetve az egyéni jelöltek tehetik meg. Így a mozgalom a szavazatszámlálásra jelentkezőket a pártokkal kötött együttműködési megállapodás alapján „kiközvetíti” a pártokhoz, ők végzik el a hivatalos delegálást.

Felvetésünkre, miszerint tart-e attól, hogy nem lesz minden szavazókörben szavazatszámláló, azt felelte: az általuk kiközvetített 10 ezer szavazatszámláló a biztosíték, hogy elegendően lesznek, és a pártok minimum a másik 10 ezret, vagy inkább 20 ezret biztosítani tudják a választáshoz. Pákozdi Éva szerint ugyanakkor fontos lenne, hogy a három képviselő-testületek által megválasztott szavazatszámláló bizottsági tag mellé ne kettő, hanem inkább három tagot tudjanak delegálni a választáson induló pártok. Annál is inkább – magyarázta –, mert az eddigiektől eltérő lesz a szavazás napja. Az országgyűlési választással egy időben ugyanis népszavazást is tartanak, ez egyértelműen több munkát fog jelenteni a szavazatszámlálóknak, és valószínűleg két névjegyzéket kell majd kezelnie a bizottságoknak.

A mozgalom képzést is ad a számlálásra jelentkezőknek. Pákozdi Éva elmondása szerint ez biztosítja, hogy felkészülten érkezzenek majd a szavazóhelyiségbe a delegáltak.

Kitért arra is, hogy a szavazatszámlálásra jelentkezők között előfordulnak lemorzsolódások. Visszamondásokkal a tapasztalatok alapján később is kalkulálnak, mivel gyakran a választás közeledtével tudatosul a jelentkezőkben, hogy ez kétalkalmas elfoglaltságot jelent az önkénteseknek: előbb ugyanis el kell menniük eskütételre, majd a szavazás napján hajnali 5 órakor meg kell jelenniük a szavazókörben, ahol aznap 16-18 órás munkát jelent a szavazatszámlálói tevékenység, amiért viszont pénz nem jár (szemben azokkal, akik választott bizottsági tagok lesznek).

Egyébként a mozgalomnál van egy 300-400 személyből álló mag, amelynek tagjai rendszeresen részt vesznek delegáltként a választásokon. Így volt a dunaújvárosi és a tiszaújvárosi központú választókerületben rendezett időközi választások idején is. Sőt akadnak, akik nagyobb távolságra való utazást is vállalnak.

Mivel most is számítanak arra, hogy lesznek jelentkezők, akiknek nagyobb távolságra kell utazniuk, a Számoljunk Együtt Mozgalom adománygyűjtést is tervez, hogy valamennyi költségtérítést tudjanak adni a távolra utazóknak. Pákozdi Éva erre vonatkozó felvetésünkre azt mondta, 3 millió forint körüli összeget szeretnének összegyűjteni.

A magát civilként meghatározó Számoljunk Együtt Mozgalom a 2022-es választás idejére együttműködik a Tiszta Választásokért Alapítvánnyal is. Ezt az alapítványt még 2021 májusában bízta meg az ellenzéki összefogásban részt vevő hat párt azzal, hogy segítse elő a pártok szavazatszámlálóinak koordinálását. Így jött létre a 20k20 fantázianevű kezdeményezés, amely ugyancsak várja a szavazatszámlálásra jelentkezőket. Mint őszi közleményében a kezdeményezés írta: amellett, hogy segítik a hatpárti közös toborzást, vállalják a jelentkezők képzését és delegálását, továbbá biztosítják az esetleges választási incidensek összegyűjtését, valamint a szavazóköri eredmények alternatív összesítését.

A szavazatszámláló bizottságokról

Az országgyűlési választáson mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottság működik majd, amelyek legalább öttagúak, és választott, illetve a jelöltek által delegált tagokból állnak. A három választott tagot a képviselő-testület választja meg a helyi választási iroda javaslatára, legkésőbb március 14-én 16 óráig. Mint azt MTI írta, a szavazatszámláló bizottság feladata a szavazás lebonyolítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és – ha szükséges – a választás törvényes rendjének helyreállítása. A bizottság állapítja meg a választás szavazóköri eredményét is.

A szavazatszámláló bizottságok választott tagjai oktatáson, felkészítésen vesznek részt, a szavazás napján pedig hajnaltól a szavazatok összeszámlálásáig a szavazókörökben végzik a választás lebonyolítását. Munkájukért díjazást kapnak, ez egy januárban kiadott miniszteri rendelet értelmében bruttó 35 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedett, ami nettó 33 250 forintot jelent a bizottsági tagoknak. Emellett mentesülnek a szavazás napját követő munkanapon a munkavégzés alól.

A szavazatszámláló bizottságnak a választott tagok mellett tagjai lehetnek a választókerületben jelöltként indulók megbízottai is (jelölőszervezetenként két-két ember), az ő díjazásukról a megbízójuk gondoskodik. A szavazatszámláló bizottság működőképességéhez legalább öt tag kell, így ha a pártok delegáltjaival együtt sincs meg az öt tag, akkor a képviselő-testület által megválasztott tagok közül hívnak be további tagokat a testületbe.

A helyi választási irodák vezetői (a jegyzők) várják a településen élő választópolgárok jelentkezését a szavazatszámláló bizottságokba. Fontos előírás, hogy csak az adott településen lakcímmel és választójogosultsággal rendelkező lakosok lehetnek a választási bizottság választott tagjai. Nem lehet a bizottság tagja képviselőjelölt, képviselő, alpolgármester, jegyző, másik választási bizottság tagja, választási iroda tagja és az, aki a honvédséggel szolgálati jogviszonyban áll. Párt tagja, a választókerületben jelöltet állító szervezet tagja, a választókerületben induló jelölt hozzátartozója, valamint egyes államigazgatási szervek munkatársai sem lehetnek a bizottság választott tagjai. Arról, hogy hol várnak még jelentkezőket szavazatszámláló bizottsági tagnak, a települések polgármesteri hivatalában lehet tájékozódni – írta az állami hírügynökség.