Életfogytig tartó büntetésre ítélték a Teréz körúti robbantót

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életfogytiglani fegyházban letöltendő büntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék a Teréz körúti robbantással vádolt P. László Gergelyt minősített emberölési kísérletért, robbanószerrel való visszaélésért és terrorcselekmény előkészítéséért – adta hírül az Index. A férfi legkorábban 25 év múlva szabadulhat. A bíróság 110 millió forint megtérítésére is kötelezte a vádlottat.

A vád szerint P. László Gergely 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt. Egyikük maradandó halláskárosodást szenvedett, koponyatörése és nyílt lábszárcsonttörése is volt, a másik rendőr belső szerve sérült a robbantás következtében. Egy járókelő könnyebb sérülést szenvedett.

A bírósági ítélet szerint a következmények sokkal súlyosabbak is lehettek volna: a robbanószer mellett többkilónyi, 5-10 centiméteres szögek voltak. Az elkövető nem sokkal később e-mailt küldött a Belügyminisztériumnak, amelyben leírta, hogyan készítette a bombát. Egy másik el nem küldött, de a számítógépén megtalált e-mailben pedig – újabb halálos kimenetelű robbantásokkal fenyegetve – egymillió eurót követelt volna.

Mivel a vádlott nem kívánt vallomást tenni, a bíró felolvasta a korábbi vallomását.

A fiatalember először beismerő vallomást tett, amit tárgyalásának első napján visszavont. A per során végig megtagadta az érdemi vallomástételt, így a bíró, Kalina József csak a nyomozáskor tett vallomásokra hagyatkozhatott. A vádlott több alkalommal el sem ment a tárgyalásra. Édesapja arról beszélt a sajtónak, hogy titkosszolgálati akciót sejt a robbantás mögött, amelybe fiát bele akarják keverni. Szerinte nem volt megalapozott a fiú elmeállapoti vizsgálata sem, és úgy véli, beismerő vallomása, majd későbbi passzivitása azzal magyarázható, hogy begyógyszerezték.

P. László Gergelyt az elmeorvosi szakértő beszámíthatónak mondta. A vádlottat több, a robbantás helyszínén járt szemtanú is felismerte. Az édesapa szerint azonban a kamerákon látható fiatalember alacsonyabb, mint fia, így azt is kétségesnek tartja, hogy egyáltalán ő van a felvételeken.

A bírói indoklás szerint azonban a szakértő előzetes becslése értelemszerűen becslés volt, később 170 centiméteres becslését 168-182-re tágította a felvételek alapján, ami már egybeesik a vádlott magasságával. A bíró indoklásában elmondta: bebizonyosodott, hogy a merényletet P. László követte el, a robbanószereket otthonában is megtalálták.

A 2016 októberében őrizetbe vett fiatalember 2017 februárjában döntött úgy, hogy részletesen beszél a történtekről a nyomozóknak. Járt a helyszínen, ő tette le az általa készített robbanószert a hátizsákba rejtve. Fedezékből, távirányítóval hozta működésbe a robbanószerkezetet, amikor a két rendőr elhaladt a bombát rejtő táska mellett. Sérülésük nem csak maradandó volt, de szakszerű ellátásuk elmaradása esetén halált is okozhattak volna. A szögek mindenképp alkalmasak voltak halálos sérülések okozására is – mondta a bíró.