Életveszélyes körülmények között táboroztatták a szekszárdi gyerekeket

Életveszélyes körülmények között táboroztatták a szekszárdi gyerekeket

Fotó: Gulyás Róbert Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életveszélyes körülmények között nyaraltattak gyerekeket a szekszárdi önkormányzat cége által fenntartott sötétvölgyi táborban – közölte  a napokban Illés Tamás, a szekszárdi Vagyonkezelő Kft. felügyelő bizottságának elnöke. Illés – aki az önkormányzati választásokon az ellenzéki pártok által támogatott, és a szekszárdi közgyűlésben többséget szerzett Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) képviselője is – leszögezte: az önkormányzati cég átvilágítása során kiderült, hogy a sötétvölgyi táborról 2018-ban készült egy érintésvédelmi minősítés, amely csak úgy tudta volna szabványosnak minősíteni a berendezéseket, ha a feltárt hibákat kijavítják. Erre azonban nem került sor, ennek ellenére 2018-ban és 2019-ben is táboroztattak így gyermekeket.

A szekszárdi önkormányzat cége három gyermektábort tart fenn: a sötétvölgyi mellett Balatonszepezden és Fadd-Domboriban is működtet ilyen létesítményt. Illés szerint a táborok rendkívül rossz állapotúak és évek óta veszteségesen működnek. Régóta elmaradtak a felújítási és karbantartási munkálatok, így nem meglepő, hogy a bevételük 2019-ben további 6 millió forinttal csökkent.

E sorok írója is járt a közelmúltban a sötétvölgyi és fadd-dombori táborban, és csak megerősíteni tudom az elképesztően rossz körülményekről szóló híreket. Mivel a létesítményekben harminc éve is szerveztek táborokat, így nem okoz gondot összehasonlítani a korábbi és a jelenlegi állapotokat: a táborokban gyakorlatilag  szinte semmi sem változott.

Fotó: Gulyás Róbert Facebook-oldala

A szobákban harminc-negyven éves emeletes ágyak vannak, amelyek gyakorlatilag alkalmatlanok az alvásra: koszosak és a sok használattól besüppednek. A padlót takaró linóleum eredeti színe már szinte felismerhetetlen, annyira ki van kopva. Az ebédlőben a függönyök és a tányérok, poharak nagyjából ugyanazok, mint amiből közel negyven éve kanalaztam a húslevest a szekszárdi óvodában. A közös zuhanyblokkokban békebeli csempe, tavaly nyári ottjártunkkor több helyen hiányzott a zuhanyrózsa. Összefoglalva a tapasztaltakat: nagyon úgy néz ki, hogy a létesítmények fejlesztésére az elmúlt harminc évben szinte egyáltalán nem, vagy csak vajmi keveset költöttek.

A sötétvölgyi tábor állapotáról Gulyás Róbert, a Vagyonkezelő Kft. felügyelőbizottságának tagja, szintén az ÉSZ képviselője közölt részleteket. Mint közösségi oldalán írta, Bartal Zoltán, a cég közgyűlés által idén tavasszal kinevezett új ügyvezető igazgatója ellenőrizte a táborok állapotát. Az épületek elhanyagoltak, a mosdók koszosak, a felszerelések hiányosak voltak. Gulyás leszögezte: a kimutatások szerint 2018-ban és 2019-ben is több száz gyerek - közöttük szekszárdi és környékbeli iskolások – vették igénybe az életveszélyes állapotú szolgáltatásokat. Kisgyerekeket úgy táboroztattak, hogy bármelyikük hozza tudott nyúlni a nyitott kapcsolószekrényhez, az áram alatt lévő, lelógó vezetékekhez. A politikus szerint az új ügyvezető a hibalista alapján, mindössze 200 ezer forintos ráfordítással szabványossá tette az épületeket, vagyis nem több milliós tételről van szó, ami esetleg nehézséget jelentett volna az önkormányzatnak.

Fotó: Gulyás Róbert Facebook-oldala

Mint ismert, Ács Rezső, Szekszárd polgármestere fideszes, de a közgyűlésben a választásokon az országos ellenzéki pártok által támogatott ÉSZ-frakció van többségben. Az önkormányzati tulajdonú Vagyonkezelő Kft. korábbi, fideszes kötődésű vezetőjét idén márciusban váltotta le a közgyűlés.

Lapunk természetesen megkereste az ügyben Ács Rezsőt. Arra lettünk volna kíváncsiak,  hogyan táborozhattak a gyerekek ilyen körülmények között, és összesen hány gyermek nyaralt Sötétvölgyben az említett időszakban. Megkérdeztük azt is, miért hagyták ennyire lepusztulni az önkormányzat által tulajdonolt Vagyonkezelő kft. kezelésében lévő táborokat, mennyit költöttek ezeknek a létesítményeknek a fejlesztésére, állagmegóvására az elmúlt években, illetve, hogy tervez-e intézkedéseket a mulasztással kapcsolatban. A polgármester azonban másfél nap alatt egyetlen szóval sem válaszolt kérdéseinkre. Amennyiben időközben mégis reagálna, cikkünket frissítjük.

Fotó: Gulyás Róbert Facebook-oldala