Elfogadható a Fideszben, ha egyik parlamenti képviselőjük szélsőséges oldalt népszerűsít?

Elfogadható a Fideszben, ha egyik parlamenti képviselőjük szélsőséges oldalt népszerűsít?

Boldog István Orbán Viktorral egyeztet (Fotó: Boldog István Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A frakció eddig soha nem tárgyalta azt, kinek milyen sajtóízlése van, ez mindenkinek egyéni felelősségébe tartozik – így reagált a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely arra a felvetésünkre, hogy fideszes frakciótársa, Boldog István a Vadhajtások nevű trágár oldalt népszerűsítette. A kormánypárti politikus ugyanis az Indexnél zajló események kellős közepén arról posztolt, hogy kedvenc vezető internetes portája ez az oldal. A Miniszterelnökséget vezető minisztert azt elismerte, hogy Boldog István képviselőként foglalt állást, vagyis ennek tudatában, ezzel a felelősséggel posztolt a politikus.

A Magyar Hang a kormány által indított nemzeti konzultációra is rákérdezett, hiszen az online kitöltésekhez mindössze néhány adatra és egy email címre van szükség, márpedig egy ember ebből bármennyit tud generálni. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő erre azt mondta, az elmúlt években nőtt az online kitöltők száma, de még mindig sokkal többen küldik vissza postai úton. Eddig 300 ezren töltötték ki online, az informatikai háttér pedig megvan arra, hogy ne tudjanak visszaélni vele. A technikai részleteket ennek kapcsán ugyanakkor nem ismeri.

Rákérdeztünk arra is, ki kezdeményezte, hogy a Ferencvároshoz kerüljön a 2022-es kézilabda Eb-re épülő multifunkcionális csarnok. A miniszter ezt a hírt a csütörtöki kormányinfón jelentette be. Gulyás Gergely azt mondta, ők akarták azt a klub tulajdonába adni. A Ferencváros stadionjának üzemeltetése nyereséges, a Fradi jó üzemeltető – foglalta össze. Azt még meglátják szerinte, hogy a kézilabdaklubnak is jó gazdái lennek-e, de bíznak benne.

Az utóbbi napokban volt hír, hogy a gyermekvédelmi szakellátás egyre nagyobb részben kerül az egyházakhoz, így kíváncsiak voltunk, van-e a kormánynak olyan elképzelése, hogy teljes egészében az egyházakra hagyja ezt a területet. Gulyás Gergely elmondása szerint az a tervük, hogy bárhol, ahol az egyház átvenné, erre rábólintsanak. Szerinte ahol az egyház hajlandó a működtetésre, neki kell adni. Mikor rákérdeztünk, mi a bizonyíték arra, hogy az állam és az önkormányzat rossz gazda lenne, a miniszter ezt nem részletezte, de szerinte az egyház már bizonyította, hogy alkalmas a feladatra.

Az Indexben zajló folyamatokra elsőként a Magyar Nemzet néven megjelenő lap kérdezett rá. Gulyás Gergely azt mondta, a baloldal „kabátlopási ügybe akarja keverni a baloldalt”, és pont addig van sajtószabadság, amíg ebbe a kormány nem szól bele. Ez alatt azt értette, hogy ha most reagálna a történésekre, azt tekintené problémásnak. Eközben nyilvánvaló, hogy a befolyásszerzés megtörtént: a kormánymédia építésében évek óta vezető szerepet vállaló Vaszily Miklós tulajdonrészt szerzett az Index hirdetéseit értékesítő Indamediában.

Volt pár érdekes hír mostanában – kommentált azért mégis csak Gulyás Gergely, konkrétan kiemelve Varga Zoltánt a Centráltól. Szerinte a tulajdonos magas osztalékot vett ki, míg a munkatársak fizetése csökkent. Varga nemrég arról beszélt az amerikai Politico magazinnak, hogy az ő hírportálja ellen indulhat a következő támadás, és valóban hallani arról, hogy a kormánynak szúrja a szemét a 24.hu kormánykritikussága.

Az érintettek sem tagadják, hogy Magyarországon a sajtószabadság érvényesül – az ATV kérdésére már ezt fejtegette még a miniszter az Index-szel kapcsolatban. A miniszter úgy látja, a híroldalnál történő változások ügyében csak olyanok neve merült fel, akik mindig is oda tartoztak.

A Magyar Fórum már úgy látta, a téma mintha már be lett volna élesítve, a Reuters a külügyminiszteren kérte számon a történteket, és „Saul Alinsky megnyalhatná mind a tíz ujját.” „Mi erről a miniszter úr véleménye? Mármint nem az ujjak nyalásáról, hanem arról, hogy ez egy előre megtervezett tüntetés volt” – fejtegette a kérdező, maga is elnevetve a saját kérdését. Gulyás erre azt felelte, nem vitás, hogy előre eltervezett tüntetés volt. De ő maradna a tényeknél, a sajtó döntő része magántulajdonban van, ez az orgánum is, a működésbe beleszólni nem tudnak – állította.

A sajtószabadság kérdése felmerült a Honfoglalás 2000 Egyesület közleményének kiadása kapcsán. Ezt az MTI Országos Sajtószolgálata közölte, benne a miniszterelnöknek adott öltözködési tanácsokkal. „Jelen levelünkben arra kérjük Orbán Viktorné Asszonyt, hogy továbbra is viselje gondját férjének, és beszélje meg vele, hogy az XXL méretű öltönye helyett a karcsúbb, XL-t részesítse előnyben” – volt olvasható ebben a szövegben. Gulyás azt mondta, szerinte ez nem feladata az MTI-nek, „a józan ész és a polgári jó ízlés nem helyettesíthető.” Tennivalója ezt illetően szerinte az MTI-nek van.

Az Index távozó kollégáinak tervezett új honlapjára rákérdezett az Mfor is. Ha ez előfizetői tartalom lenne, arra Gulyás előfizetne? A miniszter erre csak kuncogott, és azt mondta, megvárja, mi lesz. A 444 érdeklődött arról is, ismeri-e Vaszily Miklóst. Ha az ismeretség azt jelenti, találkoztunk-e, akkor igen, 2010-11 körül találkoztunk, egy alkotmányblogról beszélgettünk – mondta Gulyás. Állítása szerint azóta nem találkoztak. Mi volt róla a benyomása? – kérdezett rá a 444. A miniszter erre is csak nevetett, és mindössze annyit mondott, hogy nem vesztek össze.