Elfogadta a parlament a 2024-es költségvetést

Elfogadta a parlament a 2024-es költségvetést

Varga Mihály pénzügyminiszter expozét tart a Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló javaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2023. június 13-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül

Elfogadta a kormánypárti többség a 2024. évi költségvetést pénteken. Bár összesen 199 parlamenti képviselő van, mindössze 165-en szavaztak a költségvetésről. A Fidesz-KDNP-nek összesen 135 képviselője van, de csak 121 igen szavazat érkezett a költségvetés elfogadására, például maga Orbán Viktor miniszterelnök sem volt jelen a parlamentben. Míg Ritter Imre nemzetiségi képviselő a kormánypártokkal közösen szavazott, a Mi Hazánk politikusai nemet nyomtak, így összesen 44-en ellenezték a költségvetést. 

Az MTI összefoglalója szerint kormány azzal számol, hogy jövőre a gazdasági növekedés négy százalék, az infláció hat százalék, a GDP-arányos hiánycél pedig 2,9 százalék lesz. A költségvetés tartaléka 220 milliárd forint, és a kabinet törekvése, hogy amennyiben a GDP az előre jelzett felett nő, akkor a többletbevételt a hiány további csökkentésére fordítja. Az államadósság-mutató 2024. december 31-ére tervezett értéke 66,7 százalék lehet az idén év végére tervezett 69,7 százalék után.

Az államháztartás központi alrendszerének jövő évi kiadási főösszege 40 755 milliárd forint, a bevételi főösszeg pedig 38 240 milliárd forint. A hiányt 2514 milliárd forintban állapították meg. 2024-ben is nullszaldós lesz a hazai működési költségvetés, bevételi és kiadási főösszege is 34 150 milliárd forint. Az európai uniós fejlesztési költségvetés 2024-es kiadási főösszegét 3605 milliárd forintban, bevételi főösszegét 2479 milliárd forintban, hiányát 1125 milliárd forintban állapították meg.

„Elhibázott energiapolitikát betonoz be”

Az LMP frakcióvezető-helyettese, Csárdi Antal a jövőfelélés költségvetésének nevezte a 2024-es büdzsét a jogszabály elfogadása előtt tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus szerint a jogszabály-javaslat túl korán lett benyújtva, megalapozottsága így megkérdőjelezhető, sőt az abban szereplő számok tarthatatlanok lesznek. Ennél is nagyobb gondnak nevezte, hogy a dokumentum bebetonozza a kormány elhibázott energiapolitikáját. A jövő évi költségvetésben 1777 milliárd forinttal növekszik az adósságszolgálat a 2021-es évhez képest, az ország energiaszámlája pedig 8000 milliárd forinttal nő - sorolta kifogásait.

Címkék: költségvetés