Elfoglalták az egyetemet az SZFE hallgatói, nem engedik be Vidnyánszkyékat

Elfoglalták az egyetemet az SZFE hallgatói, nem engedik be Vidnyánszkyékat

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Paszicsnyek János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Most készítjük elő az egyetemfoglalást, amelyet tegnap éjszaka meghirdettünk – mondta el a Magyar Hangnak Csernai Mihály, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói önkormányzatának elnöke. – Tudjuk, hogy ki azok, akiket nem akarunk beengedni az egyetemre, ők az alapítvány kuratóriumának tagjai, illetve a felügyelőbizottsági tagok – tette hozzá. Elárulta, kedd délben ülnek össze a hallgatók, hogy az akció részleteit megtárgyalják, délután háromkor pedig közleményt adnak ki. A várakozásaikról szólva Csernai Mihály elmondta, „az lenne az ideális állapot”, ha figyelembe vennék a követeléseiket, ez teremthetne tárgyalási alapot a hallgatók és az egyetemet irányítani kívánó alapítvány között.

A nyilatkozat előzménye, hogy a hétfő esti tüntetés után a hallgatók egy része bevette magát az egyetem Vas utcai épületébe, és blokádot állítottak fel. A demonstrációval, és az azt követő barikáddal tiltakoznak a kormány döntése ellen, amely szerint az SZFE szeptember 1-től új formában, alapítványként működik tovább. A hivatalos indoklás szerint a modellváltásra azért volt szükség, mert „az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni”. Az átalakítás ellenzői szerint azonban a kormány valódi célja az erőszakos térfoglalás.

A tervről az egyetemet nem tájékoztatták, a vezetőség is csak a hírekből értesült a döntésről, amelynek nyomán tüntetéseket és tiltakozó megmozdulásokat szerveztek a hallgatók, több művész pedig nyílt levélben állt ki az intézmény függetlenségéért. Eredményt azonban nem értek el, az Országgyűlés július 3-án megszavazta a modellváltást. Július 31-én az ITM egy közleményben gondosan elrejtve hozta nyilvánosságra, hogy az egyetemet irányító alapítvány kuratóriumának élére Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója került.

A hírre sorban adták be felmondásukat az intézmény meghatározó tanárai, Zsámbéki Gábor, Gáspár Máté, Székely Gábor és Ascher Tamás felbontotta szerződését. Augusztus 31-én, egy nappal az alapítványi működés indulása előtt lemondott az SZFE vezetése és szenátusa is. Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes azzal magyarázta lépésüket, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatnák fenn az önálló vezetés látszatát.

Csernai Mihály HÖK-elnök hétfőn azt nyilatkozta lapunknak, hogy a hallgatók körében végzett felmérésük eredménye szerint a döntő többség összhallgatói akciókkal kíván tiltakozni az intézmény átalakítása ellen. Ennek részleteit még nem dolgozták ki, de biztos benne, hogy a Kossuth téren tartott első, és a hétfő esti második tiltakozó akció után még lesznek újabbak.

A hétfő esti Vas utcai demonstráción Bodó Viktor rendező hangsúlyozta, az egyetem és a hallgatók mindent megtettek, hogy egyeztessenek, példaértékű, hogy nem süllyedtek le a sárdobálás szintjére. – Elég felháborító, hogy 2020-ban itt tartunk – fogalmazott. Hajdu Szabolcs rendező felszólította a filmes és színházi szakmát, „álljon ki amellett, hogy ne tehessék ezt az egyetemmel”. – Nem vagyunk egymás ellenségei, az ellenség fent ül a lelátón és szotyizik, és élvezettel nézi, ahogy egymásnak esnek – mondta Hajdu. Németh Gábor író, forgatókönyvíró szerint az egyetem átalakítása Orbán Viktor miniszterelnök döntése: ígéretéhez híven befejezi amit elkezdet, bedarál mindent. – Miért hallgatnak a magyarok? Miért hallgat a teljes magyar felsőoktatás? Mi az, ami megmaradt – tette fel a kérdést

A megmozdulást a vihar félbeszakította, előtte azonban még Gigor Attila rendező felolvasta osztályfőnöktársa, Enyedi Ildikó levelét. Az Arany Medve díjas, és Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről rendezője elárulta, hogy felmondott az egyetemen. – Nem volt jó érzékelni az elmúlt években, hogy ellenszélben dolgozunk. Rémisztő volt látni az egy éve indult rágalomhadjáratot – fogalmazott írásában Enyedi Ildikó. – Szívet tépő volt látni az egyetemi vezetés mindent megtett az egyeztetésért, miközben velük mosták fel a padlót. Hálás vagyok, hogy végig csinálták mindezt, miközben a sajtóban azt olvastam, nem hajlandóak tárgyalni – tette hozzá, majd minden hallgatójának név szerint megköszönte a közös munkát.

Vidnyánszky Attila az M5 Híradónak nyilatkozva az SZFE vezetőségének és a szenátusnak a hétfői lemondásával kapcsolatban arról beszélt: „Végig azt hittem, hogy tudunk együtt dolgozni.” A (sok egyéb mellett) a Nemzeti Színház igazgatója kifejtette, az egyetem által összeállított szervezeti és működési szabályzat (szmsz) az a változatlanságról szól, a bebetonozásáról annak, ami van. – Mi egy olyan szmsz-t raktunk össze és jeleztük, hogy ez fog működni, e mentén fogunk létezni 1-jétől, amely biztosította volna azt és biztosítja, hogy elinduljanak azok a változások, amelyeket szükségesnek tartunk. Ilyen változások például egy új campus létrehozása, valamint az, hogy nemzetközivé váljon az oktatás a színművészeti egyetemen – fogalmazott. Hozzátette, a következő napokban döntenek az új vezetőségről, hogy az egyetem a továbbiakban is biztonságosan tudjon működni.

FRISS: Közben információink szerint akár két hétig tarthatják az egyetemet az SZFE hallgatói. A diákok elkötelezettek, addig tartják magukat, amíg erre lehetőségük van, és máris sorban kapják a felajánlásokat.