Elhunyt 154 beteg, ma ismertetik a pedagógus-tesztelés eredményét

Elhunyt 154 beteg, ma ismertetik a pedagógus-tesztelés eredményét

Magyarország koronavírus-térképe 2020. december elsején (Forrás: koronavirus.gov.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

3951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 221 073 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 977 főre emelkedett. A vasárnapi 156 után ez a második legmagasabb halálozási adat.

Az elmúlt 7 napban átlagosan napi 5599 új fertőzöttet regisztráltak, ettől jelentősen elmarad a kedd reggeli 3951-es esetszám, de csökkenő trendről még nem beszélhetünk.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 64 802 fő, az aktív fertőzöttek száma 151 294 fő. A Portfolió számításai szerint az aktív fertőzöttek számának duplázódásához három és fél hét „kellett”. Az aktív fertőzöttek 20%-a, az elhunytak 23%-a, a gyógyultak 25%-a budapesti. 7884 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 662-en vannak lélegeztetőgépen.

A beazonosított fertőzöttek számában megjelennek a mentők által, a szűrőbuszokon, és a kórházi gyorsteszteléssel kiszűrtek is – írja a koronavírus tájékoztató oldal. Abszurd módon kevés, mindössze 5758 mintavételt regisztráltak egy nap alatt, hétfőn is 8946 volt az új tesztek száma. Ez összefüggésben lehet a gyorstesztelési programmal, de nehéz értelmezni az adatokat.

Az új koronavírus-fertőzés okozta halálozások száma Magyarországon 2020. szeptember 1-jétől (Forrás: MTI)

A bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében végzett célzott csoportos tesztelés összesített eredményét a mai tájékoztatóján ismerteti az Operatív Törzs.

Mint írják, a kormány, az Operatív törzs és a járványügyi hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és a járvány alakulásának függvényében december elején születik döntés az ünnepekre vonatkozó ajánlásokról, szabályokról.

Arra is figyelmeztetnek, hogy este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.