Elhunyt a 113 éves Zsilinszki Veronika, aki már a világ legidősebb emberei között volt

Elhunyt a 113 éves Zsilinszki Veronika, aki már a világ legidősebb emberei között volt

Gyertya (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Száztizenhárom éves korában elhunyt Magyarország legidősebb embere, Zsilinszki Veronika, számolt be róla Baja város oldala. Két éve ő volt a legidősebb magyar, akkor még videót is láthattunk róla, korához képest jó egészségnek örvendett, és szívesen beszélgetett a látogatóival.

Zsilinszki Veronikáról tavaly februárban mi is írtunk, miután hivatalosan ő lett a világ ötvenedik legkorosabb embere. Az 1908. február 4-én a vajdasági Kevevárán született asszony akkor töltötte be a 112-t. Akkor a Wikipedia is feltüntette a száz legidősebb embert listázó oldalon, de időközben eltüntették onnan, bár nem érkezett hír Zsilinszki haláláról. Az asszony így az utóbbi fél évben nem szerepelt a listán, miközben az április 20-ai halála előtt már az első harminc között volt, épp a huszonötödik helyen.

A bajai asszony gyermekkorában települt át szüleivel és két testvérével Bajára. Életében leginkább kétkezi munkát végzett, felnevelte fiát, majd unokája gondozta. Korábban nagyon szeretett táncolni, kertészkedni vagy olvasni, de egészségi állapota 110 felett már sok mindenben gátolta.

Zsilinszki Veronika volt az első magyar, aki bizonyíthatóan elérte a 113 éves kort. Jelenleg a legidősebb ember Kerner Jánosné Szondi Mária, aki tavaly év végén töltötte a 111-et, és jelenleg egy balatonfűzfői idősotthonban él.