Elhunyt az iraki háború fő teoretikusa, Donald Rumsfeld

Elhunyt az iraki háború fő teoretikusa, Donald Rumsfeld

Donald Rumsfeld egy 2011-es washingtoni konferencián (Fotó: Gage Skidmore/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhunyt a Bush-éra talán egyik leghírhedtebb republikánus politikusa, Donald Rumsfeld – jelentette az amerikai sajtó. Az egykori hírhedt védelmi miniszter 88 éves volt. A CNN híre szerint a halál pontos okát egyelőre nem tudni.

A gyászhírt a családja jelentette be egy hivatalos közleményben a Twitteren. „Nagy fájdalommal tudatjuk a hírt, hogy Donald Rumsfeld, államférfi, férj, apa, nagyapa és dédapa elhunyt 88 évesen. A történelem úgy fog róla megemlékezni, mint aki hat évtizednyi közéleti pályafutása során hatalmas eredményeket ért el, de mindazok számára, akik ismerték őt személyesen, és akiknek életét ezzel megváltoztatta, emléke úgy marad meg bennünk, mint aki soha el nem múló szeretettel szerette feleségét, Joyce-t, családját és barátait, és aki állhatatosan szolgálta hazáját” – írták. A veterán politikust családja körében, az Új-Mexikó állambéli Taosban érte a vég.

Donald Rumsfeld pályáját Dwight D. Eisenhower elnök alatt kezdte 1957-ben. Richard Nixon elnök stábjában több kormányzati pozícióban is megfordult az 1960-as évek végén, 1970-es évek elején. 1974 és 1975 között Gerald Ford elnök kabinetfőnökeként tevékenykedett, őt a poszton legjobb tanítványa, az ifjabb Bush minden hájjal megkent későbbi alelnöke, Dick Cheney váltotta. Rumsfeld először Ford alatt lett védelmi miniszter 1975 és 1977 között. Idősebb Bush elnök idején diplomáciai megbízatásokat teljesített, majd 2001 és 2006 között ifjabb Bush kormányában került ismét védelmi tárca élére.

Rumsfeld neve összeforrt a 9/11-es terrortámadásokat követően, ENSZ felhatalmazás nélkül 2003-ban megindított második iraki háborúval, amely Szaddám Huszein iraki diktátor megsemmisítését és eltüntetését tűzte ki célul az al-Kaida elleni terrorellenes hadjárat mellékzöngéjeként.

Az iraki beavatkozás kapcsán azonban rendkívül sok kritika érte őt, így ifjabb Bush végül felmentette őt 2006 végén, három és fél évvel az egyre inkább értelmetlennek tűnő fegyveres beavatkozás kitörése után, miután a republikánusok elveszítették a félidős választáson mind az alsó-, mind a felsőházat. Rumsfeldet, a háború sikertelensége, baklövései és rossz vezénylete miatt kárhoztatták a republikánusok népszerűségvesztésükért.

A 2018 év végén elhunyt idősebb Bush még hat éve egy memoárkötetben arról beszélt: fia, ifjabb Bush elnökségének (2001-2009) sokat ártott az a keményvonalas kör, amelyik az agresszív és önsorsrontó politikát erőltette. Ezért a felelősséget fia alelnökére, Dick Cheneyre, és védelmi miniszterére, Donald Rumsfeldre hárította.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter, George W. Bush elnök és Dick Cheney alelnök Rumsfeld Pentagon-béli búcsúünnepségén 2006. december 15-én (Fotó: Cherie A. Thurlby/Department of Defense)

Rumsfeld halálhírére reagálva ifjabb Bush elnök azt közölte: a volt védelmi minisztere „egy nagyon jó ember volt”.