Elhunyt Lukáts Miklós, az Antall-kormány egykori egyházügyi államtitkára

Elhunyt Lukáts Miklós, az Antall-kormány egykori egyházügyi államtitkára

Lukáts Miklós, az Antall kormány egykori egyházügyi államtitkára. (Fotó: Lukáts Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életének 77. évében, súlyos betegség után október 30-án elhunyt Lukáts Miklós, az egykori Antall-kormány Miniszterelnöki Hivatalának egyházi kapcsolatokért felelős politikai államtitkára – tudatta lapunkkal a volt államtitkár fia, Lukáts Péter.

Lukáts Miklós 1946-ban született, aktívan részt vett a rendszerváltásban, alapító tagja volt az 1989 előtti egyik első civil szervezetnek, a Márton Áron Társaságnak, mely megteremtette a keresztény alapú politikai gondolkodást a pártállami idők végének közeledtével. 

Az Antall-kormány ideje alatt számos történelmi egyház, valamint egyéb felekezet számára szerzett vissza a szocialista időkben kisajátított vagyont, ingatlanokat, kulturális értékeket.  

Az Antall-kormányban töltött ideje után politikai működését befejezte, evangélikus lelkészként tevékenykedett. 

2019-ben a rendszerváltás utáni közéleti tevékenysége során az egyház és az állam kapcsolatának új alapokra helyezésében, valamint az egyházi ingatlanok tulajdonrendezésének elindításában vállalt szerepe elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést.