Elhunyt Szabados Péter, Kaposvár egykori polgármestere

Elhunyt Szabados Péter, Kaposvár egykori polgármestere

Fotó: Unsplash/Prateek Gautam

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életének 77. évében elhunyt Szabados Péter, Kaposvár rendszerváltás utáni első szabadon választott polgármestere – tájékoztatta a város polgármesteri hivatala pénteken, közleményben az MTI-t.

Szabados Péter Kaposváron született, a gimnázium elvégzése után népművelés-könyvtár, majd történelem szakon szerzett diplomát. Dolgozott közönségszervezőként, művészeti előadóként, a kaposszentjakabi művelődési ház és a Somogy Megyei Művelődési Központ igazgatójaként, emellett versmondóként, színjátszóként, valamint néptáncosként is sikeres volt.

Szabados Péter aktív szerepet játszott a rendszerváltozás kaposvári eseményeiben: 1990-ben az MDF városi elnöke, majd Somogy megyei elnöke, az év októberében Kaposvár polgármestere lett.

„Az ő feladata volt az önkormányzati rendszer megszervezése és a tanácsi végrehajtó apparátus átalakítása olyan polgármesteri hivatallá, amely szolgálatnak tekinti a polgárok ügyeinek intézését” – írta a polgármesteri hivatal.

Irányításával nem csupán az önkormányzati munka feltételeit sikerült biztosítani és az intézményhálózat működésének biztonságát megőrizni, hanem jelentősen fejlődött is a somogyi megyeszékhely. Kaposvár saját halottjának tekinti Szabados Pétert, és osztozik a család gyászában – olvasható a közleményben.