Elhunyt Tellér Gyula

Elhunyt Tellér Gyula

Tellér Gyula szociológus, irodalmár, József Attila-díjas mûfordító (b), miután átvette a Széchenyi-díjat Áder János köztársasági elnöktől (j3) a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a Parlament kupolacsarnokában 2015. március 15-én. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kövér László, az Országgyûlés elnöke (j) (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elment a mesterünk és a barátunk. Két dolgot hagyott örökül: legyetek bátrak és hűségesek! Úgy legyen. Isten veled, Gyula bátyám – így jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Tellér Gyula hallálát csütörtökön.

Tellér Gyula szociológus miniszterelnöki megbízott volt, 88 éves volt. 1990 és 1994 között az SZDSZ országgyűlési képviselője volt, majd eltávolodott a párttól és a Fidesz – vagyis inkább Orbán Viktor – mellé sodródott. 2006-tól 2010-ig fideszes országgyűlési képviselő volt. Az ő tanulmánya adta az ideológiai hátteret Orbán híres, a liberális demokrácia válságát fejtegető tusnádfürdői beszédéhez – írta ról a 444. A kormány honlapja szerint miniszterelnöki megbízottként az alábbi feladatot végezte: „szaktanácsadás a kormánypolitika társadalomelméleti hátterével, valamint a hazai és nemzetközi politikai folyamatok történeti és aktuálpolitikai vetületével kapcsolatos kérdéskörökben”.