Elhunyt Vágó István

Elhunyt Vágó István

Fotó: Vágó István Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Váratlanul elhunyt Vágó István barátunk és társunk – közölte a Demokratikus Koalíció szombaton. „A sikeres televíziós, az ország egykori legnépszerűbb vetélkedőjének vezetője, a Szkeptikus Társaság alapítója, a Demokratikus Koalíció elnökségében sok-sok éven át dolgozó társunk örökre itt hagyott minket. A tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelmét mostantól nélküle kell folytatnunk. A Demokratikus Koalíció Vágó Istvánt saját halottjának tekinti, a párt közössége, politikusai, kollégái, támogatói osztoznak a család gyászában. István, nyugodj békében” – írták.

Vágó István 1949-ben született, 74 éves volt. A Magyar Televízióba a Riporter kerestetiken való részvételével került be, majd utána számtalan vetélkedőt vezetett, mint a A fele sem igaz, a Van benne valami, de az ő nevéhez fűződött a Grétsy Lászlóval közösen vitt Álljunk meg egy szóra! is. A Rendszerváltás után következett a Mindent vagy semmit, majd a Legyen ön is milliomos! A 2010-es években kezdett politizálni, 2014-ben a DK, az MSZP és az Együtt-PM közös jelöltje volt az önkormányzati választáson, majd 2015-ben belépett a Demokratikus Koalícióba, ahol elnökségi tag is lett.

Egy hete kapta meg a a DK pártalapítványának Új Köztársaságért Díját. A héten is szerepelt a DK TV Szubjektív című műsorában és több videó is készült vele a csatornán. Péntek este még bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán a pápalátogatás kapcsán. 

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke így búcsúzott: „Pista velünk maradsz, nyugodj békében!”

„Elment Ő is, egy különleges ember a »régi nagyok« közül. Igen, nekem ő televízós újságíróként egy volt azok közül, akikre figyeltem, mert nem lehetett nem figyelni rá. Műveltsége és szakmai intelligenciája az akkori fiatal újságírók számára, akik között ott voltam én is, vitathatatlan volt. Lehetett tőle tanulni. Lehetett vele vitatkozni is, és sokszor kellett is. Mert ha valamiben meggyőződött, legyen az tudás, világnézet vagy politikai álláspont, amellett őszintén és teljes lényével állt ki. Nem nagyon emlékszem arra, hogy az elterjedt »egyrésztmásrészt« érvelést használta volna - ha emiatt megosztónak tartották, hát az legkevésbé az ő sara, inkább azé a politikai közéleté, amelyben élünk. Nem akart mindenkivel jóban lenni - köszönöm, hogy mi mindig jóban voltunk és maradtunk. Nyugodj békében, István!” – búcsúzott tőle Pikó András józsefvárosi polgármester, volt műsorvezető a Facebook-oldalán.


„Ez egyszerűen felfoghatatlan. Néhány napja még kedélyesen beszélgettünk, összenevettünk, viccelődtünk. Megtiszteltetés volt a barátjának lenni. A mindig mosolygó Vágó Istvánként fogom megőrizni emlékeimben. Köszönünk mindent, Pista! Jó utat…” – írta Ujhelyi István EP-képviselő. „Remek televíziós, nagyműveltségű kolléga, akit gyászolok. István, nyugodj békében!” – írta a Facebookon Rónai Egon műsorvezető.

„Az ország elveszítette a televíziós legendát, a »kvízprofesszort« és egy igazi, elveihez mindig hű és harcos demokratát, a Demokratikus Koalíció közösségének emblematikus alakját. Különleges tehetségű ember volt, aki képes volt tömegek számára kedvet csinálni a tudáshoz és közben harcolt, küzdött a tudatlanság, a sarlatánság ellen, mert tudta, hogy ahol a hírek helyére álhírek és téveszmék kerülnek, ott a következmények beláthatatlanok lesznek. Kérlelhetetlen volt és sokszor haragos: értünk haragudott; fűtötte a szenvedély, hogy ezt az országot jobbá, békésebbé, szabadabbá tegye. Tisztelőinek feladata most, hogy életben tartsák azt a hitet és megalkuvást nem ismerő elhivatottságot, amely Istvánt vitte az útján mostanáig. Egy nagyszerű ember hagyott itt bennünket, halála felfoghatatlan veszteség. Nyugodjék békében!” – így búcsúzott tőle Karácsony Gergely főpolgármester.

Vágó István 2022 nyarán volt a Magyar Hang Gulyáságyú podcastja vendége, ahol a politika mellett beszélt tévés karrierjéről is.