Elhunyt Várkonyi Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újév előtt néhány órával, kilencvennégy éves korában elhunyt Várkonyi Tibor – tette közzé a Népszava. Az újságíró szinte haláláig dolgozott, még néhány hónapja is küldött írást a baloldali lapnak.

A Franciaország-szakértő 1924-ben született. 1951 és 1958 között az MTI munkatársa volt, majd 1958-tól egészen 1990-ig a Magyar Nemzetnél dolgozott előbb újságíróként, majd külpolitikai rovatvezetőként. 1990-től lett a Magyar Hírlap, majd a Népszava főmunkatársa, már nyugdíjasként.

A Magyar Hang munkatársa, Pethő Tibor elevenítette fel a Magyar Nemzetről szóló könyvében, miféle különös „nyugdíjazási küzdelem” indult be a lapnál a nyolcvanas évek derekán. A lap főszerkesztő-helyettese, Matolcsy Károly ugyanis önhatalmúlag nyugállományba helyeztette volna Várkonyit, Soltész István főszerkesztőnek pedig azt állította, ezt az érintettel is megbeszélte. Ezt valójában nem tette meg, amikor pedig Várkonyi értesült a történtekről, dühösen elviharzott, Soltész szerint egyenesen Siklósi Norberthez, a Lapkiadó Vállalat vezetőjéhez. Utóbbi már ezzel telefonált rá a főszerkesztőre: „Bolond vagy? Miért akarod a Várkonyit elzavarni?”

Várkonyi Tibor cikke a Magyar Nemzet 1959. július 9-ei számában (Forrás: Arcanum)

Végül kompromisszum született, Martin József lett rovatvezető, Várkonyi pedig szerkesztőbizottsági tag. Matolcsy Károlyt viszont ezek után furcsa körülmények között nyugdíjazták. Mind ő, mind Várkonyi szoros kapcsolatokat ápolt az állambiztonsággal. Várkonyi a III/II-es ügyosztályhoz tartozott, „Técsy” fedőnéven dolgozott titkos munkatársként. Négy évvel ezelőtt számolt be róla a Népszavában, miután a Pesti Srácok hosszú cikket közölt róla: valóban felvette vele a kapcsolatot a belügy. „Csakugyan habozás nélkül beleegyeztem, nem a szerep miatt, hanem azért, mert szorongtam, ha kiderül rendszeres kapcsolatom a Le Monde-dal, annak igencsak kellemetlen következményei lehetnek” – tette hozzá, megjegyezve, hogy nincs kitől és nincs miért elnézést kérnie. Kiemelte azt is, hogy az MTI-től azért küldték el, mert nem fogadta el az ellenforradalom minősítést.

A Magyar Nemzet története - 1938-2018 | Magyar Hang

A könyv nem csupán bemutatja az elmúlt nyolcvan esztendő intellektuális folyamatait, magában hordozza e nyolc évtized minden erényét és fájdalmát. Igazi tükröt állít egészen a közelmúltig, az elmúlásig.

Mint nekrológjában Sebes György írja, Várkonyi mindent tudott Franciaországról, hosszú évtizedeken át figyelte a francia politikát. „Biztos kézzel szerkesztett, nagy gonddal, ugyanakkor érdekesen és lényegre törően írt” – szögezte le Sebes. Andrassew Iván után Várkonyi volt a második, aki megkapta a Fejtő Ferenc-díjat.

Újságírói munkássága mellett Várkonyi könyveket is írt. A Ben Barka rejtély címmel 1966-ban jelent meg riportregénye, míg Avar Jánossal közösen 2001-ben hozta ki a Támad a terror című kötetet. „A XX. század egyik legnagyobb politikai bűntényének valóságos szereplői vonulnak fel a könyv lapjain, hogy élethűen »eljátsszák« a marokkói nemzeti mozgalom agilis és rokonszenves vezérének elrablását. Maga a történet olyan fantasztikus, hogy Dumas sem agyalhatott volna ki ennél fantasztikusabbat” – írta előbbiről még a maga idejében a Magyar Nemzet.