Elindult a ferencvárosi előválasztás

Elindult a ferencvárosi előválasztás

Előválasztás Ferencvárosban (Fotó: Magyar Hang/ Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú út és sok vita vezetett idáig, de szinte az utolsó pillanatban elindult az ellenzéki polgármesterjelölt kiválasztását szolgáló előválasztás Ferencvárosban.

A IX. kerület lakói arról dönthetnek, hogy kit szeretnének október 13-án a kormánypártok kihívójaként látni: az MSZP, a DK, a Jobbik és a Momentum által támogatott Jancsó Andreát, vagy pedig Baranyi Krisztinát, aki mögé az LMP, a kétfarkú kutyapárt és Puzsér Róbert csapata sorakozott fel.

Szavazni szerdán és csütörtökön reggel nyolctól este nyolcig, pénteken pedig reggel nyolctól délután kettő óráig lehet a kerület négy forgalmas pontján felállított sátrakban. Így az Ecseri úti metróállomásnál, a Haller és Mester utca kereszteződésénél, a Ferenc körút és Üllői út sarkán, illetve a Ferenc téren. Csak a ferencvárosiak voksolhatnak, hiszen ez a választás csak a helyi polgármesterjelöltről szól.

Az előválasztásra azért van szükség, mert az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni abban, hogy ki legyen a közös induló a kerületben a fideszes Bácskai István ellen. Mindkét jelölt ugyanis szerette volna a kihívói posztot. A konfliktust csak tetézte, hogy nem volt egyezség az egyéni képviselőjelöltekről, márpedig ezek a politikusok adhatják majd a polgármester hátországát a képviselőtestületben. Az elmúlt napokban már csalással is vádolták egymást, illetve lejárató szórólapok is megjelentek. Végül Karácsony Gergely, az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltje jelentette be a napokban, hogy mégis sikerült tető alá hozni a megállapodást és Baranyi Krisztina, valamint Jancsó Andrea is megméreti magát. A verseny végén pedig a vesztes elfogadja, hogy nem száll ringbe a polgármesteri posztért.

Karácsony Gergely győzött az ellenzéki előválasztáson | Magyar Hang

Az ellenzéki előválasztás hivatalos végeredményét hat óra után jelentették be. Magyar György, a Civil Választási Bizottság vezetője mellett Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor foglalt helyet az asztalnál. - Elsősorban a demokrácia győzött, másodsorban azok a szavazók, akik elmentek. Valamint a három jelölt is nyert.

Az előválasztást, mint új intézményt idén próbálta ki először az ellenzék a közös főpolgármester-jelölt, egyben Tarlós István kihívójának megtalálására. Elsőként januárban, egyfajta baloldali verseny zajlott, amikor az MSZP-s Horváth Csaba és Karácsony Gergely csapott össze. Utóbbi fölényes győzelmet aratott, de nyáron jött a következő megméretés. Akkor igazi tétet adott a versengésnek, hogy az európai parlamenti választáson jól szereplő Momentum is előállt egy saját jelölttel Kerpel-Fronius Gábor személyében, míg az utolsó pillanatban a Demokratikus Koalíció is kitalálta, hogy ők Kálmán Olga mögé állnak be. Ezt a versenyt is Karácsony Gergely nyerte, így a pártök mögötte sorakoztak fel.