Elindult a kaszálás a budapesti méhlegelőkön

Elindult a kaszálás a budapesti méhlegelőkön

Sávos kaszálás a Gellért-hegy oldalában a Főkert Vadvirágos Budapest programja keretében (Fotó: Facebook/Bardóczi Sándor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kaszálunk a kijelölt méhlegelőkön is. Úgy ahogyan azt februárban megterveztük – jelentette be Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész a Facebookon.

– A 22 fővárosi vadvirágos folton évi 1-2 kaszálást tartalmaz a FŐKERT Nonprofit Zrt. szakmai programja jellemzően az elvirágzás utáni időre, a magérés időszakára időzítve. A kaszálék egy darabig helyben marad, míg ki nem peregnek a virágmagok. Így áll vissza szép lassan, évek alatt a természetes gyep, az élőhely a monokultúrás gyepből – írta a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ahol magas az élőhelyen található rovarok száma, ott a kaszálás sávosan történik meg, ilyen helyszín például a Hegyalja úton a Gellért-hegy lejtője is. A sávos kaszálás mellett a méhlegelők továbbra is biztosítják a méhek táplálékát.

Egy sikerről is beszámolt Bardóczi Sándor: a vadvirágos rét koncepciónak köszönhetően visszatért erre a rétre egy védett növény, a budai imola.

Mint arról lapunk is írt, a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas még június végén, a nagy szárazság idején benzines fűkaszával lekaszált egy budapesti méhlegelőt, mert szerintük „Budapest baloldali vezetői a közterület gondozására is alkalmatlanok”.

Az akció annyira szakszerűtlenre sikerült, hogy utána a Főkert a Facebookon üzente meg a Fidelitasnak, hogy soha ne vágjanak bele szaktudás vagy szakmai egyeztetés nélkül egy közterületen található zöldfelület fenntartásába. 

Az üggyel kapcsolatban Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes a Magyar Hangnak elmondta, sok ember és a természet több hónapnyi munkáját tönkretevő bornírt és ostoba akció volt, ami felveti a rongálás jogi tényállását is.