Elindult a pécsi buszper tárgyalása, országgyűlési képviselőt is beidézhetnek

Elindult a pécsi buszper tárgyalása, országgyűlési képviselőt is beidézhetnek

Új, Volvo gyártmányú buszok a pécsi kertvárosi buszpályaudvaron 2015. október 16-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Fotó: Sóki Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán tartották a Volvo-gate néven elhíresült pécsi buszvásárlási ügy első rendes tárgyalását a Kaposvári Törvényszéken, ahol többek között arról döntött a büntető tanács, hogy legközelebb kormánypárti politikusokat és önkormányzati képviselőket is meghallgatnak - írta a Napi.hu

A lap cikke szerint az I. rendű vádlottnak, Paiger Istvánnak, a Tüke Busz volt vezérigazgatójának a védőügyvédje, Bodnár Imre arra építi fel védekezését, hogy védence csak stróman volt, igazából Bánki Erik és Csizi Péter fideszes politikusok döntöttek helyette, amikor aláírta a hatszázmillió forintos kárt okozó szerződést. A védőügyvéd ezért kérte a kormánypárt dél-dunántúli erős embereinek a beidézését is. Bizonyítékként pedig a Budapest-Amszterdam légi járatok utaslistáját. 

Lapunk korábban megismerte a bíróság által megküldött utaslisták tartalmát, azokon pedig Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, valamint Csizi Péter volt alpolgármester neve is szerepel. Bánki Erik megkeresésünkre tagadta, hogy bármilyen köze lenne az ügyhöz, Csizi Péter pedig nem reagált.

A Napi.hu tudósítása szerint a mostani tárgyaláson Vadócz Attila bíró ismertette a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságtól kikért utaslistát, amelyből kiderült, hogy a kérdéses időben a két említett politikus valóban járt Hollandiában. A kérdés már csak az, mi célból.

A következő tárgyaláson a bíróság már meghallgatja tanúként Páva Zsoltot, Pécs korábbi polgármesterét és Csizi Péter volt országgyűlési képviselőt. A büntető tanácsot vezető bíró elmondta, hogy Bánki beidézéséről a további tanúvallomások ismeretében dönt.

A bíróság ezúttal feltérképezte a pénz útját is: Pécs városa 11 millió eurós hitelből vásárolta meg a használt holland buszflottát, közvetítő beiktatásával. Ebből az összegből 2,2 millió eurót (vagyis 20 százalékot) az ügy szereplői maguknak tartottak meg. A közvetítő cég, a Bus and Coach 220 ezer eurót kapott, vagyis az elsíbolt pénz tizedét. A II. rendű vádlott, Csengő András és a volt III. rendű, P. Endre, aki már elismerte bűnösségét, a pénz javán osztozott. Egyiknek a thaiföldi, a másiknak a szerbiai bankszámlájára utaltak Hollandiából, 550 ezer eurót, illetve 1 millió 650 ezer eurót.

Csengő a tárgyaláson bár közel egy órán át beszélt, nem tudott világos választ adni, hogy mi lett a sorsa a megmaradt 750 ezer eurónak - írta a napi.hu.