Elindult Hadházy akciója: egymillió aláírást akar összegyűjteni

Elindult Hadházy akciója: egymillió aláírást akar összegyűjteni

Hadházy Ákos

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön délután 2 órakor a Blaha Lujza téren indult az az akció, amit Hadházy Ákos, egykori fideszes politikus, majd LMP-s, jelenleg független országgyűlési képviselő kezdeményezett júliusban: segítőivel egymillió aláírást akar összegyűjteni ahhoz, hogy kikényszerítse Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozását.

A politikus akkor úgy fogalmazott: „A kormánytól független ügyészség, a kormánypropagandától független sajtó és a független bíróságok elengedhetetlenek a korrupció ellenes harchoz, hazánk Európai Unióban tartásához. Mint ahogyan ahhoz is, hogy a szervezett lopások miatt felfüggesztett támogatások miatt a válság előbb ideérjen, mint más országokba.”

„A tét rendkívül nagy”

A trafikmutyi leleplezésével ismertté vált képviselő az akció indulásának apropóján a Fühünek nyilatkozva csütörtökön elmondta:

„A tét rendkívül nagy, a siker évtizedekre meghatározhatja a haza sorsát! Ezek nem nagy szavak, hiszen ha nem csatlakozunk, elapadhat az uniós pénz, ha pedig nem jön a pénz, a kormánynak nem lesz érdeke az EU-ban maradás. Rendkívül nagy káoszt tud rövid távon is okozni, ha felfüggesztik a kifizetéseket, ahogy azt ma is érzékeljük.” Hozzátette, akciójuk politikai nyomásgyakorlás, amelyet a sztrájkok és a tüntetések mellett eddig nem alkalmazott az ellenzék, legfeljebb „kommunikált”.

Hadházy Ákos: Az LMP hagyott el – Magyar Hang

A volt LMP-s politikus továbbra is bízik az ellenzéki együttműködésben, bár ezt egykori pártjában sem sikerült megvalósítani. Interjú.

Hadházy a Zoom.hu-nak azt nyilatkozta, 1200 aktivista jelentkezett aláírásgyűjtőnek, és bár ő minden ellenzéki pártot megkeresett – a parlamenten kívüliek közül a Momentumot és a Kétfarkúakat is –, segítséget kérve az akcióhoz, végül egyikkel sem tudtak megállapodni, nem érzett részükről érdemi támogatást az ügyhöz.

Arra a kérdésre, hogy miért nem népszavazási kezdeményezést vagy európai kezdeményezést indítottak, a képviselő a kezdeményezés honlapján adja meg a választ:

„Népszavazást egy korábbi Kúria döntés miatt nem lehet kiírni, mivel a döntés szerint a szóban forgó terület az Alaptörvény módosítását igényli. Az európai civil kezdeményezés pedig éppen emiatt nem lenne kötelező érvényű, illetőleg a szükséges számú aláírás összegyűjtése után még egy szokásosan hosszú eljárási procedúra kezdődne az EU-ban, amíg esetleg odáig jut az ügy, hogy a Bizottság is dönthessen róla. Annyi időnk pedig nincs.”

A petíció honlapjáról bárki letölthet majd aláírásgyűjtő ívet, és saját környezetében gyűjthet támogató szignókat, majd a betelt ívet csak vissza kell juttatnia Hadházyékhoz.

20-30 százalékos túlárazások

Az elmúlt nyolc év alatt 12 000 milliárd forint támogatást kapott az EU-tól Magyarország. Arra a kérdésre, van-e információja arról, hogy ebből mennyit tesznek zsebre a kormánytagok és csókosaik, Hadházy a következő választ adta a Fühünek:

„Nehéz megmondani, hogy a 12 000 milliárdnak mekkora részét lopták el. Az említett összeg jórészt állami beruházásokra megy, ezek közül sokat megvizsgáltam, de olyat nem találtam, ahol nem lett volna 20-30 százalékos túlárazás; tehát a harmada vándorolt magánzsebekbe. Viszont olyat is láttam, ahol a teljes összeget ellopták, ilyen volt például a »roma államreform« program, ahol egymilliárd forintot kifizettek valakinek, de semmilyen teljesítés nem állt mögötte.

A második világháborúban megsemmisített Ausztria felemelkedését szolgáló amerikai Marshall-segély mai árakon számolva csak 6000 milliárd volt. Ebből egy egész ország eljutott a jólétbe.  Mi ennek a duplájából csak egy szűk réteg – elsősorban a miniszterelnök környezetének, továbbá a Fidesz környezetének – gazdagodását tapasztaljuk!

Az aláírásgyűjtésnek azért is van fontos szerepe, mert az uniós pénzekből még 7-8000 milliárdot nem költöttek el, s ha félni kell az uniós ügyészségtől, akkor ezek a pénzek még megmenthetők a korrupt kormányzattól.”

Hadházy Ákos

Megkezdtük, megcsináljuk!

Az igazságügyi miniszter Trócsányi László felvetésére, ami szerint az ország szuverenitását sérti, ha az ország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, Hadházy azt válaszolta:

„Ez nagyon gyenge érv, hisz az unió 28 állama közül 22 már csatlakozott az Európai Ügyészséghez. Legutóbb Hollandia és Málta, pedig korábban ők is ellenezték a belépést. Kimaradtak a britek, illetve az a néhány állam, amely már belépésekor jelezte, hogy jogi együttműködésben nem vesznek részt. Mi azért sem veszítjük el a szuverenitást, hiszen az ügyeinkben magyar ügyészek nyomoznának – igaz, a nyomozást európai ügyészek felügyelnék –, és magyar bíróság hozná meg a döntést. Ha a kormány nem bízik a magyar bíróságban, mondjon le, mert akkor pont ő nem ismeri el a szuverenitást.”

A független képviselő szerint „Orbán Viktornak van félnivalója. Elég, ha csak a Tiborcz ügyet nézzük, ha azt valóban független ügyész vizsgálná, akkor elég gyorsan eljutna a miniszterelnökhöz. Először Lázár János bűnössége merülne fel, aztán persze kérdés, hogy Lázár magát védené, vagy a kormányfőt. Orbánnak tehát minden oka megvan a félelemre.”

Tévések Hadházy kertjében

Ugyancsak csütörtökön Hadházy Ákos bejegyzést tett közzé a Facebookon:

„Ma – az Európai Ügyészséghez csatlakozást kikényszerítő aláírásgyűjtés napján – kormánypárti tévések jöttek be a kertünkbe, és onnan filmezték a házamat és a családomat. Így a mai nap a dezinformációs diktatúra tökéletes bemutatására is alkalmas: a »Tényekben« nyilván egy újabb rágalmazó »hír« fog megjelenni a családomról a kormány számára kínos téma helyett. Mégis nagyon boldog vagyok, mert a feleségem ezzel a szöveggel osztotta meg a zaklatókról készített videót:

Hadházy Ákos

Ma – az Európai Ügyészséghez csatlakozást kikényszerítő aláírásgyűjtés napján – kormánypárti tévések jöttek be a kertünkbe, és onnan filmezték a házamat és a családomat. Így a mai nap a dezinformációs...

„Eddig azt gondoltam, a férjem politikusi tevékenysége szélmalomharc, és örültem volna neki, ha visszatér az eredeti hivatásához és állatokat gyógyít ismét. Ma viszont úgy látom, amelyik politikust ennyire támadják, hogy a kertjén belülre beküldik a tévéstábot, ami nyilvánvalóan birtokháborítás, ezzel együtt nyilvánvalóan feljelentjük őket, és nyilvánvalóan megnyerjük a pert (nyilvánvalóan évek múlva), hát itt kezdtem el úgy gondolni, hogy bizonyára van értelme Ákos munkájának, máskülönben maximum kinevetnék, de békén hagynák. Büszke vagyok a férjemre, és kitartok mellette! Én pedig köszönöm neki!”