Elismerte a kormány, hogy 200 ezer Szputnyik-vakcinát kellett megsemmisíteni, mert lejártak

Elismerte a kormány, hogy 200 ezer Szputnyik-vakcinát kellett megsemmisíteni, mert lejártak

Az asszisztens elõkészíti a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina elsõ adagjait tartalmazó ampullákat a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétszázezer Szputnyik vakcinát ki kellett dobni, mert lejártak – ismerte el a kormány az RTL Híradónak. Az elmúlt hetekben többször szárnyra kelt a hír, hogy az orosz vakcina már elfogyott. Végül a G7 portál vette észre az ellentmondást, miszerint Gulyás Gergely miniszter ugyan azt állította, hogy a kétmillió adag Szputnyik oltóanyag elfogyott, de az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) adatai szerint csak 1 millió 800 ezer embert oltottak be vele.

A portál feltételezése, miszerint a maradék vakcina lejárt, beigazolódott, ugyanis a kormány az RTL Híradó kérdésére elismerte: a Szputnyik vakcina szavatossága hat hónap, ezért a csaknem 200 ezer „fel nem használt, lejárt oltóanyagot leselejtezték”.

A most megsemmisített vakcinákért körülbelül hatszázmillió forintot fizetett a kormány, amely azt már nem árulta el, hogy mennyibe került a leselejtezés.