Elismerte a rendőrség a sokkoló használatát

Elismerte a rendőrség a sokkoló használatát

A Margit hídon a kata-törvény ellen tüntetők (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elismerte a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy elektromos sokkoló eszközt alkalmaztak hétfőn délelőtt a Margit hídon egy tüntetővel szemben. Arra hivatkoztak, hogy hiába lett vége hivatalosan a rendezvénynek, többen nem hagyták el a híd úttestjét és a síneket, ezért a rendőrök felszólították őket, hogy menjenek fel a járdára. Azt már a Jámbor András által közzétett videóból látni, hogy az úton ülőket egyesével állítják lábra és viszik ki a járdára, ahogy a videón látszik a sokkoló használatának pillanata is. (A videó ITT érhető el, az ominózus jelent 9:04 percnél látható.)

A Budapesti Rendőr-főkapitányság leszögezte, hogy biztosítják a véleménynyilvánítás és a békés gyülekezési jog gyakorlását, ugyanakkor a szükségesség és arányosság elvét betartva intézkednek a jogsértések elkövetőivel szemben. A sokkoló esetében a rendőrségről szóló törvényre és a rendőrségi szolgálati szabályzatra hivatkoztak.

Korábban egyébként a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azt írta, hogy egy erőszakmentesen tiltakozó személlyel szemben „nemigen arányos” egy olyan kényszereszköz használata, ami könnyen tud súlyos sérüléseket okozni, és aminek a kockázatait az intézkedő rendőr felmérni sem tudja.

A rendőrségi tájékoztatás szerint az eset után öt embert állítottak elő. Gyülekezési joggal való visszaélés miatt három emberrel szemben indult szabálysértési eljárás, egyikükről kiderült, hogy egy korábbi szabálysértése miatt körözik, ezért elő is állították. A rendőrök 109 embert igazoltattak, itt is találtak valakit, akit egy korábbi bírság be nem fizetése miatt köröztek, őt is előállították. Két ember pedig bírságot kapott közlekedési szabálysértések miatt.