Elismerte Brüsszel: egyelőre tehetetlen a Kesmával szemben

Elismerte Brüsszel: egyelőre tehetetlen a Kesmával szemben

Didier Reynders jogi ügyekért felelős uniós biztos és Vera Jourova, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a testület első jogállamisági jelentésének bemutatásakor Brüsszelben 2020. szeptember 30-án (Fotó: Reuters/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két különböző fórumon is kénytelen volt elismerni Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa, hogy Brüsszel tehetetlen a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvánnyal szemben.

A cseh biztos a sajtószabadság világnapján brüsszeli újságíróknak beszélt arról, hogy az EU versenyjogi szabályait a kartellezés sokkal nagyobb mértékére tervezték, a Kesma ügye egész egyszerűen túl kicsi ahhoz, hogy az EU foglalkozni tudjon vele. Az Európai Bizottság előtt már két éve ott vannak azok a bejelentések, amelyek szerint a közel ötszáz sajtóterméket tömörítő és kormányzati pénzből eltartott médiakonglomerátum torzítja a piaci viszonyokat és tiltott állami támogatásnak köszönheti működését.

– A Kesmát kivették a nemzeti versenyjogi szabályok alól. Ez frusztráló, de nem tehetünk semmit a versenyszabályok alapján. Ez arra ösztönöz bennünket, hogy a jövőben jobb szabályokat hozzunk – jelentette ki Vera Jourová, megerősítve, hogy kedve lenne a határozottabb fellépéshez, csak eszköze nincs.

Jourová azt is mondta, hogy jelenleg nincs olyan szabályozása az EU-nak, amely a sajtóval, mint a demokrácia tartópillérével számolna. Ezért a Bizottság úgy tervezi, hogy a sajtó piaci működésével kapcsolatban jövőre jogszabály-alkotási javaslattal áll elő, ennek előkészítését már meg is kezdte a belső piacért felelős biztossal, Thierry Bretonnal.

Az európai sajtószabadságról készített húsz perces riportot a német közszolgálati Deutsche Welle. Az adásban a magyar, a lengyel és a szlovén médiahelyzetet mutatták be. Itt is megszólt Vera Jourová, aki ebben az összeállításban is arról panaszkodott, hogy nincs felhatalmazása az Európai Bizottságnak, mivel nincs megfelelő jogi szabályozást. Ők nem aktivisták, hanem a törvényes működést felügyelik – tette hozzá. Az összeállításban megszólaltatták Hardy Mihályt, a Klubrádió főszerkesztő-helyettesét, Uj Pétert, a 444. főszerkesztőjét és Dobrev Klárát, a DK EP-képviselőjét.

Az elhangzottakra reagált a Twitteren Varga Judit. A magyar igazságügyi miniszter szerint „szomorú”, hogy „a szabályok megakadályozzák az eurokraták politikailag motivált lépéseit”. – Egyébként, miért ennyire frusztráló egy biztosnak az, hogy minden rendesen működik egy tagállamban? – kérdezte a miniszter.