Eljárás indult a Hír TV ellen, miután egyik műsorában Bencsik András a melegek kivégzését ünnepelte

Eljárás indult a Hír TV ellen, miután egyik műsorában Bencsik András a melegek kivégzését ünnepelte

Bencsik András (Fotó: Hír TV / YouTube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sértheti az emberi méltósághoz való jogot és a kirekesztés gyanúját is felveti a Sajtóklub március 26-án sugárzott adásának egy részlete a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerint, a testület ezért hatósági eljárást indított a Hír TV szolgáltatója ellen – közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Közleményükben jelezték, hogy a médiatanács állampolgári bejelentések alapján vizsgálta a Hír TV március 26-i Sajtóklubjában elhangzottakat.
Ismertetésük szerint a beszélgetés egyik témája az az Ugandában elfogadott törvény volt, amely szerint halálbüntetéssel sújthatják a házasságot kötő azonos nemű párokat.

A testület szerint a műsorszámban az e hírhez kapcsolódóan ismertetett álláspont felveti az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó és a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét tiltó törvényi rendelkezések megsértését, a médiatanács ezért hatósági eljárást indított a Hír TV médiaszolgáltatójával szemben – írták.

A szóban forgó adás kapcsán lapunk még március végén megkérdezte a Médiatanácsot arról, hogy vizsgálja-e Bencsik András Hír TV-ben tett kijelentését, melyben üdvözölte melegek kivégzését, és megkeresésünkre a testület azt válaszolta, hogy az említett műsorszámot állampolgári bejelentés alapján hatósági ellenőrzés keretében vizsgálják. 

A következő hangzott el egyébként az ominózus adásban: „Van egy jó hírem is, ha megengeditek” – ezzel vezette fel a Hír TV-n futó Sajtóklubban (28. perctől) Bencsik András azt, hogy Ugandában egy friss döntés alapján kivégzik a melegeket. – Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik – fogalmazott a Demokrata főszerkesztője. Bencsik András azt is kifejtette, hogy az amerikaiak tombolnak, az ugandai parlament döntésében pedig „az a gyönyörű”, hogy ez egy jelzés. – Az egész világon az új kánon, az új vallás az a másságkultusz, az LMBTQ. A bubuk az új szentek – mondta Bencsik András, hozzátéve, hogy „és akkor azt mondják erre az ugandaiak, hogy mi meg jól lenyakazzuk őket, hogyha itten próbálkoznak összeállni kettesével”. Azt is kifejti, hogy „ez egy üzenet, hogy Afrika nem csak hogy nem vesz részt ebben a szemétségben, hanem szembefordul. Mert Uganda csak egy ország, de ők voltak a legbátrabbak, vélhetőleg a többi is követi”.  

Néhány nappal az adás után a műsor felvételét eltávolították a Youtube-ról. 

A 444 egyébként tisztázza, pontosan miről is van szó az ugandai törvényben: nem végzik ki a melegeket Ugandában, de az új LMBTQ-ellenes törvény – ha a köztársasági elnök aláírja – jelentősen megnehezítené az életüket. A szigorítás értelmében „súlyos homoszexualitás” esetén lehetne alkalmazni a halálbüntetést, ami a HIV-pozitív melegekre, a beleegyezés nélkül vagy kényszer hatására, gyermekek, szellemi vagy fizikai fogyatékossággal élők ellen, „sorozatos elkövetők” által elkövetett szexuális cselekményekre, illetve vérfertőzésre vonatkozik. Ha azonos neműeket szex közben rajtakapnak, életfogytiglani börtönbüntetést kaphatnak, emellett a homoszexualitás népszerűsítését és támogatását is büntetnék, és megtiltanák azt is, hogy valaki az LMBTQ-közösség tagjaként határozza meg magát. Aki homoszexuálisnak, biszexuálisnak vagy transzneműnek vallja magát, tíz év börtönt kaphat.