Elképesztő állapotú orvosi pihenőről és mosdóról posztolt képeket az orvosi kamara

Elképesztő állapotú orvosi pihenőről és mosdóról posztolt képeket az orvosi kamara

Mosdó egy megyei jogú város COVID-osztályának orvosi pihenőjében (Fotó: Magyar Orvosi Kamara Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lekoszolódott zuhanyzó, a padlóra terített matrac, általános lepusztultság uralkodik az egyik koronavírusos betegek ellátását végző egészségügyi intézmény orvosi pihenőjében és mosdójában a Magyar Orvosi Kamara Facebook-oldalán közzétett fotók szerint. A fotókhoz fűzött kommentár igen szűkszavú: „COVID centrum, orvosi pihenő és mosdó”. Az tehát nem derült ki, hogy a fotók hol és mikor készültek.

A pénteken késő este közzétett poszt igen erős hatást váltott ki, cikkünk megjelenéséig közel kilencszáz véleménynyilvánítás és több mint kétszáz komment született. Ezek többsége szégyenletesnek tartja a fotókon látható viszonyokat, de igen sok hozzászóló kérdezi azt is, hogy a képek hol és mikor készültek, ezen információk hiányában ugyanis – vélekednek – csak hangulatkeltésről van szó, ami méltatlan az orvosi kamarához.

A MOK Facebook-oldalának kezelője a felvetésekre pénteken rövid hozzászólásban reagált: „A kép valódi, és frissen készült egy megyei jogú városban Magyarországon. Sehol sem lenne szabad egészségügyi dolgozóknak ilyen körülmények között dolgozni, mindegy hol van.”

Érdekesség, hogy a poszthoz hozzászólt Böjte Csaba ferences szerzetes is. „A pap a maga plébániáját rendben tartja, s akinek így nézne ki a fürdőszobája, azt a püspök elzavarná. Nem a püspök kell rendet rakjon, hanem aki ott él és dolgozik!! A kórház igazgatóját is el kell zavarni, ha így néz ki a kórház! Nem az állam, hanem az ott dolgozók szégyene ez!” – fogalmazott a ferences szerzetes, aki ezek után kapott hideget-meleget. Az erre reagálok többek között azzal érveltek, hogy az orvosnak nem az a feladata, hogy két beavatkozás között a pihenésére szolgáló helyiségeket tatarozza, takarítsa. Némelyikük megemlítette, hogy az egyházakhoz jelenleg több állami forrás jut, mint amennyi az egészségügyre.

A MOK cikkünk megjelenése előtt nem sokkal frissítette posztját, ebben igyekezett választ adni az olvasók felvetéseire. Mint írják, ők is meghökkenve szembesültek a fotókon látható állapotokkal, a forrást és a képek készítőjének nevét pedig nem adhatják ki.

„1) Az egészségügyben is erősen fúj a szél, a teljesítőképességük határán lévő kollégák gyakran félnek a feletteseik vagy épp az egészségpolitikai szereplők megrovásától. Nem szívesen vállalnák ezt be a kép beküldői sem, akik mindeközben becsülettel végzik munkájukat a COVID ellátásban is. Nekünk nem az a dolgunk, hogy egy-egy ellátóhelyet pellengérre állítsunk, hanem az, hogy a kollégáknak teret és lehetőséget biztosítsunk arra, hogy bemutathassák az ágazatot érintő problémákat. Feladatunk védeni azt, aki védelmet és anonimitást kér a tagjaink közül. 2) Abban bízunk, hogy a kórház fenntartójához is eljut a kép, és fel is ismeri majd a saját intézményének rejtettebb zugait. Mindeközben nem szeretnénk posztunkkal azt sugallni, hogy adott intézményben nem jó színvonalú az ellátás, és ily módon elvenni a páciensek bizalmát az intézmény iránt. Kollégáink emberfeletti teljesítményét mutatja, hogy ilyen körülmények között öltözve és „pihenve" is képesek jó színvonalon ellátni a hozzájuk segítségért fordulókat. Kérünk mindenkit, fogadja tehát el, hogy nem tudjuk, nem fogjuk a forrást kiadni. A sajtóban rég ismeretes a „forrás védelme" fogalom, nálunk pedig, mivel egy minden orvost képviselő szervezet vagyunk, alapvető.”

– közölte a kamara.

A Magyar Hangnak sikerült elérnie a MOK médiafelületi főszerkesztőjét is. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos további magyarázatként rámutatott, teljesen érthető az olvasói igény arra, hogy a forrást megnevezzük, ám az sajnos a mai magyar egészségügyben nem reális. Az egészségügyi intézmények zárt közösségek, már egy anonim és helyszín nélküli fotó posztolásához is nagy bátorság kell az illetőtől.

„Mindenki tart attól, hogy visszakeresik, retorzió éri, megalázzák és ellehetetlenítik. Ezt lánglelkű szabadságharcosok talán kibírják, de az, aki a mindennapi orvosi munkájában is szétszakad már, frusztrált, a kiégés szélén áll, nehezen viselné el, ha emellett még a felettesei is behívatnák egy elbeszélgetésre."

– Nekünk Magyar Orvosi Kamaraként teret kell ezeknek a képeknek és panaszoknak engednünk. Arra mind az elnökség, mind a szerkesztőcsapat, mind a tagság nagyon figyel, hogy a beérkezett kép- és információanyag valós legyen, de kötelességünk védeni a forrást erőnkön felük, akkor is, ha ezen a téren vádak érik a szervezetünket. Inkább érjenek vádak minket, mint retorzió a bátor kollégákat – fejtette ki Máté-Horváth Nóra.