Elkezdi a közös kampányolást az ellenzék

Elkezdi a közös kampányolást az ellenzék

Márki-Zay Péter bejelentést tesz

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csaknem hárommillió példányban jelenik meg a közös listán induló hat ellenzéki párt, valamint az előválasztáson diadalmaskodó miniszterelnök-jelöltjük közös kampányújságja ezen a héten – értesült a Telex. A lap úgy tudja, hogy Márki-Zay Péterrel készült interjún túl jelöltbemutatókat tartalmaz majd a kampányanyag, és a következő két hétben országszerte igyekeznek majd eljutni vele szinte minden háztartásba. Emellett az ellenzék mintegy ezer óriásplakáton is feltűnik majd Márki-Zay oldalán, vélhetően a minap bemutatott egységes dizájnt szemléltetve.

A Telex szerint mindez azt is mutatja, hogy a Márki-Zay győzelmét hozó előválasztás után csaknem három hónappal sikerült az ellenzéknek eljutni oda, ahová az előválasztást követő hétre ígérte: Egységben Magyarországért néven, azonos arculati elemekkel ezentúl közösen kampányolnak. Persze mindez aligha jelenti azt, hogy az hatok és Márki-Zay minden ellentétet, feszültséget rendezni tudott volna, ám – mint azt a Telex forrásai állítják – múlt héten kétnapos maratoni pártelnöki értekezleteken, majd az abba bevont miniszterelnök-jelölttel folytatott tárgyalásokon sikerült legalább azt leütni: el kell kezdeni közösen kampányolni. A legmagasabb, pártelnöki szinten tárgyaltak ugyanis múlt hétfőn és kedden az ellenzéki pártok arról, hogyan rendezzék az egymás, illetve a köztük és Márki-Zay Péter között fennálló vitákat.

A Telex értesülései szerint Márki-Zay Péter tudtával, ám a közös miniszterelnök-jelölt nélkül ült össze a hat, közös listán induló ellenzéki párt elnöke (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd), hogy egyeztessen a kampányról, a programról, illetve egyesek szerint magáról Márki-Zay Péterről is.
Ezután szerdán a hat pártelnök találkozott a miniszterelnök-jelölttel is, mindezek nyomán erősíthette meg épp a Telexnek Márki-Zay Péter, hogy elengedi (egyelőre legalábbis) az általa szorgalmazott hetedik frakció igényét, ne ezen múljon az ellenzéki egység.

A találkozókon számos kérdésre választ adtak a pártok. Korábban Márki-Zay Péter beszélt arról, hogy 90%-ban egyetértés van, 10% a nyitott kérdés, a Telex információi szerint ezek is eldőltek. A közös döntés szerint azt ígéri az ellenzék, hogy öt éven belül bevezeti Magyarországon az eurót, és az is eldőlt, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán nem a projekt leállítását fogják ígérni, hanem a beruházás felülvizsgálatáról, és szükség esetén leállításáról fognak beszélni.